Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Идеи за предястия с пълнени домати

Идеи за предястия с пълнени домати

Идеи за предястия с пълнени домати

Макар да са типично летен плод, с домати можем да се снабдим целогодишно. Сами се досещате, че извън сезона си, доматите не са толкова вкусни, поради което е по-добре да ги използвате само в рецепти, в които те се подлагат на термична обработка, а не ги консумирате пресни.

Казваме всичко това, защото в следните редове ще ви предложим няколко идеи за предястия с пълнени домати и е добре да вземете предвид, че когато искате да приготвяте рецепти с пресни домати, които не запичате във фурната, то е по-добре да избирате само сезонните летни домати.

Те имат превъзходен вкус и аромат, на които можете да се насладите, без да ги подлагате на термична обработка.

Независимо към коя рецепта се насочите, е важно да знаете, че доматите се разрязват от страната на дръжката им с цел да си осигурите похлупачета. Вътрешността на доматите се издълбава с лъжица, те се пълнят с плънка по избор и след това или директно се поднасят на масата или предварително се запичат във фурна.

Ето и няколко идеи за предястия с пълнени домати

Пресни пълнени домати с крема сирене, праз и маслини

Предястие с пълнени домати

Смесете в купа ситно нарязан праз, нарязани на шайби маслини, крема сирене и подправки по ваш вкус, така че да получите леко пикантна разядка. Издълбайте доматите и ги напълнете с приготвената от вас разядка. Не е необходимо да изхвърляте вътрешността от издълбаните домати, защото можете да я използвате за други кулинарни цели.

Пълнени домати със зелена салата

Пригответе салата от айсберг, авокадо и пармезан, към която сте добавили любимия ви дресинг. Напълнете салатата в домати и я поднесете така на масата. Ще бъдете изненадани колко комплименти ще получите за хрумването си.

Пълнени домати със сирене и яйца

Пълнени домати с яйца и сирене

Вероятно това е най-често срещаният начин да приготвите пълнени и изпечени на фурна домати. Просто издълбайте доматите и си пригответе смес от натрошено сирене или извара, разбити яйца, черен пипер и зелени подправки по ваш вкус ( копър, магданоз, пресен лук, див чесън и т.н.). Напълнете с тази смес доматите, поставете похлупачетата им и ги изпечете до пълна готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна. Поднесете със свежа зелена салата.

Пълнени домати с ризото

Пълнени домати с ориз
Снимка: Албена Асенова

Пригответе ризото по ваш избор, независимо дали ще е зеленчуково, месно или с риба и морски деликатеси. Издълбайте няколко едри домата и ги напълнете с вече готовото ризото. Върнете похлупачетата на мястото им и печете доматите около 20 мин в предварително загрята на 180 °C фурна.

Пълнени домати с кайма и ориз

Пълнени домати с ориз и кайма

Обикновено с плънка от кайма и ориз пълним чушки, тиквички и патладжани или пък я използваме при увиването на сармички. Е, тук ще ви предложим по-нетрадиционна и находчива идея. Пригответе си плънката от ориз и кайма, като към нея можете да добавите и издълбаната вътрешност на доматите. След като вече сте задушили плънката и течността от доматите се е редуцирала (плънката трябва да е полуготова за консумация), напълнете с тази смес издълбаните домати, поставете върху тях похлупачетата им и ги запечете в предварително загрята на 180 °C фурна.

Пълнени домати със зимни салати

Пълнени домати със зимна салата

Вероятно най-харесваните зимни салати са руската и снежанката. Пригответе ги спрямо любимата си рецепта, но за да бъдат сервирани на трапезата по по-екзотичен начин, то ги поднесете напълнени в домати. Излишно е да ви напомняме, че самите домати трябва да са пресни, а не да ги запичате във фурната.

Пълнени домати с паста и босилково песто

Пълнени домати с паста

За да приготвите тези пълнени домати, е необходимо да изберете по-дребна паста като Анелети, Ачини ди пепе, Дитали, Конкилие или Орзо, а не традиционните спагети или талиетеле. С последните просто трудно бихте напълнили доматите. Сварете пастата спрямо упътването на производителя, отцедете я и добавете към нея маслини, зехтин и босилково песто. Разбъркайте всичко добре и с тази смес напълнете доматите. Можете да поднесете доматите пресни или да ги запечете във фурна. Така ще разполагате с изискано предястие, което може да бъде и много засищащо.

Пълнени домати с боб

Пригответе гъста яхния от боб, прецедете я и запържете всичко в мазнина, към която сте добавили брашно и червен пипер. Идеята е да се получи гъста смес, с която да напълните доматите, така че пълнежа им да не се разтича. Изпечете напълнените домати за около 20 минути в предварително загрята на 180 °C фурна и се насладете както на вкуса им, така и на вида им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest