Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети, с които ще приготвите перфектните пълнени зеленчуци

Съвети, с които ще приготвите перфектните пълнени зеленчуци

Съвети, с които ще приготвите перфектните пълнени зеленчуци

Само да споменете за пълнени зеленчуци на някои хора и те веднага ще си представят едни препечени или преварени, сбръчкани чушки и разкашкани тиквички. Тайната е в подбора на правилния пълнеж за зеленчуковия контейнер. Използвайте по-скоро сухи троховидни смеси при сочните зеленчуци от сорта на тиквичките. Освен това не слагайте месни пълнежи, които имат нужда от продължително печене, в крехки зеленчуци като гъби или домати.

Вариации на пълнени зеленчуци

На много места по света зеленчуците се пълнят с екзотични и изкусителни пълнежи. Ароматното резене, напълнено със смеси, богати със зелени подправки, е италиански специалитет. А в Мексико, където на всяка крачка се поднасят пикантни ястия, лютите чушки, пълнени с месо, са безспорен фаворит. Популярни са и обикновените пълнени чушки.

Внимавайте, когато подбирате зеленчуците. Избирайте еднакво големи зеленчуци със сочна пулпа, да не са презрели. Когато дойде ред на пълнежа, опитайте да направите свои собствени варианти. Може да прибавите пресни зелени подправки от градината, малко нарязани на ситно сушени кайсии, натрошени лешници или начупени тиквени семена.

Поднесете пълнените зеленчуци като предястия, като гарнитура към основното ястие или ако пълнежът е достатъчно засищащ, и като основно ястие.

Запичане под капак

Ако използвате пълнеж от сурово месо или зеленчуците се нуждаят от дълго готвене в много течности, тогава можете да ги запечете в покрита тавичка във фурната или на тих огън на котлона. Прибавяйте към тях бульон, вино или ябълково вино, течността трябва да дойде до средата. Ако искате допълнителен вкус, може да добавите дафинови листа, букет от подправки или цели подправки. Сосът може да бъде обогатен, като го намалите с варене или го сгъстите и му добавите безсолна извара или сметана.

Пълнени гъби

Запичане на грил

Този бърз сух метод се използва за малки зеленчуци като гъби, домати или млади тиквички или за пълнеж, който не изисква дълго готвене. Бланширайте тиквичките и запечете долната страна на гъбите за кратко, преди да сложите пълнежа. Сложете грила на тих или умерен огън, за да не прегорят отгоре зеленчуците или пълнежът.

Печене на фурна

Зеленчуците могат да бъдат опечени бързо във фурната на силен или умерен огън, ако им трябва повече време, за да омекнат. Гъби, обелени чушки, тиквички или домати изискват кратко запичане. По-твърдите зеленчуци като кромид лук, небелени чушки, глави резене, големи тиквички и тикви имат нужда да се пекат по-дълго и по принцип се пекат в захлупена тава. Сложете в тавата малко краве масло преди печене.

Идеи за поднасяне

Пълнените солени зеленчуци са превъзходни предястия, поднасят се или горещи, или студени. Ако са крехки и сочни, ги поднесете върху хрупкави кръгове от прясно изпечено многолистно тесто или върху кръгове от запечен до златисто хляб. Може да ги представите върху малки хрупкави салатни основи. Зеленчуците с по-сух пълнеж може да залеете щедро с подквасена сметана или смес от настъргана краставица и гъсто обикновено кисело мляко.

Пълнени Чушки

Наред с традиционните зелени, червени и жълти чушки можете да купите и техните оранжеви, бели и дори пурпурни разновидности. Отрежете дръжките и махнете семената или ги разполовете. Ако предпочитате белени чушки, ги опечете цели, докато кожата се напука, после ги сложете в найлонова торбичка. Когато изстинат, ги обелете. Обелените чушки са по-крехки, затова ги пълнете внимателно, за да запазят формата си.

Пълнени Тиквички

Пълнени тиквички

Срежете надлъжно средно големи тиквички или ги подрежете леко от двата края. Извадете средата с дълбачка за диня. Нарежете по-големите тиквички на две-три парчета. Издълбайте средата с дълбачка за ябълки, бланширайте преди напълване. Изпечете на фурна или грил.

Пълнени Тикви

Тиквите са най-вкусни нарязани на дебели кръгове и поднесени като гарнитура. Обелете кората и издълбайте семената. Сложете ги в огнеупорна тавичка и напълнете центъра с вкусен, но не прекалено подправен пълнеж. Тиквите са сочни, затова използвайте по-суха смес. Изискват продължително печене в захлупен съд.

Пълнени Патладжани

Срежете наполовина и направете кръстовидни нарези почти до кожата. Издълбайте пулпата. Поръсете със сол и оставете половин час. Изплакнатата и подсушена пулпа може да се използва и в пълнежа. Бланширайте издълбаните черупки, освен ако няма да готвите продължително. Печете в подмазана огнеупорна тава.

Пълнени Домати

Пълнени домати

Избирайте твърди домати с изявен аромат. Доматите могат да бъдат поднесени студени, напълнени със суров пълнеж или запечени и поднесени горещи. Внимавайте да не ги препечете, защото се разпадат. Издълбайте пулпата и отцедете с издълбаното надолу върху хартиена салфетка преди напълване.

Пълнени Гъби

Те са предпочитаният зеленчук за пълнене, защото се приготвят лесно и бързо. Купувайте големи гъби с равни краища. По-малките гъби с отворени шапчици са идеални за предястия. Изтрийте ги, махнете пънчетата и напълнете с пълнеж по избор.

Пълнежи за зеленчуци

Леща, свинско и наденички са вкусен пълнеж за зеленчуци като патладжани.

Не забравяйте и за вкусните вариации на пълнен лук, пълнени люти чушки и пълнени картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest