Пълнените чушки са любими на много хора, но можете да изненадате близките си с други пълнени зеленчуци. Една интересна и оригинална рецепта е с използването на кедрови ядки, патладжани и тиквички.
Необходими са ви сто и петдесет грама кедрови ядки, един килограм спанак, двеста грама настърган кашкавал, три супени лъжици зехтин, три средно големи тиквички и патладжани. Освен това – дванадесет по-дребни домата, сол, черен пипер, индийско орехче.
Срежете капачетата на доматите и с чаена лъжичка изгребете меката част. Разрежете тиквичките и патладжаните по дължина и извадете меката част с лъжичка, така че да се получат лодки.
Отстранете дръжките на спанака и задушете листата с малко зехтин за две минути под капак. Отворете капака и оставете да се запържи още две минути. Охладете, добавете кашкавала, запържените без мазнина на тиган кедрови ядки, солта, черния пипер и индийското орехче.
Разбъркайте и напълнете с тази смес зеленчуците. Наредете ги в тава, намазана с масло, и печете дванадесет минути в предварително загрята до двеста градуса фурна.
Пълнените патладжани са вкусни и полезни, те се приготвят като специална салата. Необходима ви е зелената част от една глава целина, половин килограм кромид лук, половин килограм червени чушки, шест патладжана, две шепи нарязан на ситно магданоз, половин килограм моркови, една глава чесън, сол.
Измийте патладжаните, отстранете дръжките и направете дълбок разрез по дължина. Варете седем минути в голям съд с вода. Преместете патладжаните в голяма тава, покрийте с дъска и затиснете с тежест. Оставете за един час.
Почистете морковите и ги настържете на едрото ренде. Нарежете лука на полукръгове, нарежете почистените от семките чушки на пръчици. Почистете чесъна и го нарежете на ситно. Измийте целината, нарежете я на едро и я добавете към магданоза. Добавете зелените подправки към зеленчуците, посолете на вкус и разбъркайте.
Напълнете с плънката патладжаните през разреза, като притискате плънката с лъжица, за да легне по-плътно. Наредете патладжаните в дълбок съд. Разтворете две супени лъжици сол в един литър преварена охладена вода. Залейте патладжаните, покрийте с дъска и тежест. След четири-пет дни в хладилник патладжаните са готови за консумация и са перфектно мезе и гарнитура.
Можете да напълните лук с месо. Необходими са дванадесет глави червен лук, 500 грама кайма, една червена чушка, една китка магданоз, олио, подправки и сол на вкус.
Главите лук се обелват и се разрязват леко през средата. Сърцевината се изгребва, нарязва се и се запържва в олио, докато омекне.
Чушката се нарязва на ситни кубчета, добавя се към лук, поръсва се с подправките и се пържи до омекване. Сваля се от огъня и се охлажда.
Магданозът се нарязва на ситно. Леко запържената кайма се смесва с лука и чушката, посолява се и се добавят четири супени лъжици студена вода. Сместа се разбърква и с нея се пълнят главите лук, които се намазват обилно с олио. Всяка глава се увива във фолио и се пече двадесетина минути.
Представяме на вашето внимание и някои от изпитаните ни рецепти за пълнени зеленчуци: пълнени патладжани на фурна, пълнени камби, пълнени картофи, пълнени гъби, пълнени чушки с боб, пълнени [миди с ориз] и мн. други.
Коментари