Сьомгата е добър източник на витамин А, D и на витамин B-комплекс. Богата е на минерали като селен, цинк, фосфор, калций и желязо.
Редовният прием на сьомга е полезен за зрението и метаболизма. Включена към определени хранителни режими, сьомгата може да спомогне и за отслабване.
Овен много полезна, рибата е и изключително вкусна. Особено когато се комбинира с подходяща салата за сьомга. Ето и няколко зеленчукови гарнитури за сьомга.
Салата Айсберг с авокадо
Необходими продукти: 1 бр. салата Айсберг, 1 авокадо, 3 с.л. кедрови ядки, 3 с.л. лимонов сок, зехтин, сол
Начин на приготвяне: Айсбергът се измива добре, накъсва се /нарязва/ на едро и се овкусява със зехтина, лимоновия сок и солта. Кората на авокадото внимателно се обелва, костилката се премахва, реже се на полумесеци и се подрежда върху айсберга. Кедровите ядки се поръсват върху салатата.
Зелена салата с паста и чери домати
Необходими продукти: 100 г пълнозърнеста паста, 1/2 глава зелена салата, 100 г чери домати, 1 краставица, 2 с.л. зехтин, сол.
Начин на приготвяне: Сварете пастата според указанията на опаковката, изплакнете и отцедете. Всички зеленчуци се измиват старателно. Зелената салата се накъсва /нарязва/, краставицата се реже на полумесеци, а чери доматите се разполовяват. Зеленчуците се поставят в подходяща салатена купа, овкусяват се със зехтин и сол. Към тях се прибавят изстиналите вече макарони. Салатата се разбърква внимателно и се поднася.
Картофена салата
Необходими продукти: 2-3 картофа, 2 с.л. червен лук, сол, черен пипер /по желание/
Начин на приготвяне: Обелете картофите, измийте ги и ги сварете в леко подсолена вода. Оставете ги на страна да изстинат. В голяма салатена купа се слагат нарязаните картофи и червен лук. Овкусяват се със сол и черен пипер. След това салатата е готова за поднася.
Коментари