Поширането е един от най-лесните и най-добрите начини да се готви сьомга. Сред основните му предимства са, че е значително по-чист начин на готвене, целостта на рибата не се губи, запазват се ценните минерали и витамини в месото, а вкусът, особено когато се добави зехтин и лимон, е неповторим.
След като учточнихме този важен детайл, ето и седем лесни стъпки, с които да се научим да пошираме сьомга.
Стъпка 1 - Подготовка на месото
Нужни са ви 180 грама месо за една порция. Обезкостете сьомгата и премахнете кожата.
Стъпка 2 - Изберете бульон, в който да поширате рибата
Няколко са вариантите, с които може да се пошира рибата. В традиционната рецепта се използва просто вода, но ако искате по-различен вкус, използвайте зеленчуков бульон. Най-добрият вариант е да сварите два ситно нарязани моркова, една глава лук, един дафинов лист, две супени лъжици бяло вино, черен пипер и вода. Водата се кипва и течността се прецежда. След това с нея поширайте рибата. Имате възможност да ползвате и обикновен зеленчуков или пилешки бульон, но това е краен вариант, защото вкусът няма да е като на домашно приготвения.
Стъпка 3 - Изберете аромати
Ако използвате вода вместо бульон, добавете аромати. За по-лек аромат ползвайте лимон или лайм, като добавите мащерка, копър и магданоз. За по-силен аромат се добавя лимон, джинджифил, анасон, соев сос.
Стъпка 4 - Загрейте течността
Загрейте на слаб огън течността. Прибавете ароматите и подправките и ги оставете да къкрят за пет минути. Ако поширате цяла риба, я поставете във водата още докато е студена и след това добавете подправките.
Стъпка 5 - Добавете сьомга
Тайната на майсторското поширане е да запазите температурата на водата точно под кипенето. Най-добърата температура е 95 градуса по Целзий. Уверете се, че сьомгата е потопена напълно.
Стъпка 6 – Готвене на сьомгата
Ако поширате на котлон, месото трябва да стои във водата в продължение на 8 - 10 минути в зависимост от това как ви харесва.
Ако поширате на фурна - загрейте фурната на 200 градуса по Целзий и поширайте 15 минути.
Стъпка 7 – Последни приготовления и сервиране
Сервирайте пошираната сьомга с гарнитура от задушени зеленчуци. Гарнирайте всичко със студено пресован зехтин и лимонов сок. Можете да ползвате и прясно приготвена киноа, сварен спанак, грах и малко песто. Подходяща гарнитура е зелена салата и твърдо сварено яйце.
Коментари