Ако очаквате важни гости или просто искате да зарадвате близките си с изискано рибно ястие, пригответе деликатес със сьомга. Можете да я заместите с пъстърва.
Тимбалът със сьомга е вкусно италианско ястие. Необходими продукти: 600 грама широки макарони, 1 килограм риба, 5 домата, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 2 яйца, 50 грама кашкавал, 2 супени лъжици бяло вино, 2 супени лъжици течна сметана, 2 супени лъжици зехтин, 2 стръкчета магданоз, 1 супена лъжица масло, сол и черен пипер на вкус.
Доматите се попарват с вряла вода и се обелват. Нарязват се на ситно. Рибата се нарязва на големи парчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Кашкавалът се настъргва, магданозът се накъсва на листенца.
Лукът и чесънът се запържват до прозрачност, като постоянно се разбъркват. Добавят се доматите и се пържат пет минути. Добавя се рибата и виното. Намалява се огънят и се готви още десет минути.
Рибата се изважда от съда и се слага в купа. Сосът продължава да къкри на котлона, докато половината от него не се изпари. Охлажда се.
Рибата се намачква, добавя се сосът, кашкавалът, яйцата и магданозът. Разбърква се, добавя се сметаната и подправките. Макароните се сваряват до готовност. Отцеждат се в гевгир и леко се охлаждат.
Кръгла тава се намазва с мазнина. Като се започне от центъра, макароните се подреждат така, че да се получи нещо като вита баница от макарони. Отгоре се излива рибата със соса, покрива се с фолио и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути. След изваждане се оставя в тавата десетина минути и се обръща върху голяма кръгла чиния.
Сьомгата в лимонова марината е много свежо ястие. Необходими продукти: 1 килограм риба, за маринатата: 1 глава лук, 1 лимон, млян черен пипер, олио, 40 милилитра коняк, 4 стръкчета магданоз и 4 стръкчета копър, 1 щипка босилек. За соса: 2 скилидки чесън, 2 стръка магданоз, 200 грама синьо сирене, 3 супени лъжици течна сметана, 1 лимон, 4 стъбла целина.
Първо се прави маринатата. Лукът се нарязва на колелца, лимонът се нарязва, без да се обелва, по дължина на две, а след това на резенчета. Копърът и магданозът се измиват, подсушават се и се режат на ситно.
Добавят се олиото, конякът, черният пипер, лукът и лимонът и с тази марината се залива рибата. Оставя се да престои половин час.
След това парчетата риба се вадят от маринатата и се пържат по четири минути от всяка страна. Сосът се прави, като се нарязва на ситно магданозът, добавя се счуканият чесън. Сиренето се настъргва, смесва се със сметаната и лимоновия сок и се добавя към магданоза. Рибата се сервира, полята със сос.
Коментари