Сред най-странните храни по света се нарежда чийзкейк Алигатор. Той се предлага в кафене в Ню Орлиънс, САЩ и на практика представлява пикантен чийзкейк с фини парченца крокодилско месо.
Горчивият пъпеш, който е разпространен в Африка и Азия, съдържа веществото момордицин. Той му придава горчивина и предизвиква неприятно чувство в устата.
Въпреки отвратителния си вкус обаче този пъпеш е уникално съчетание на витамини и минерали, които намаляват захарта при диабетиците, а освен това се използва в лечението на СПИН.
Кървавият език, известен в Германия, се прави от телешки или говежди език и кръв, който се държи в марината. После се сварява, охлажда и се превръща във вкусно руло. Според специалисти вкусът на кръвта е толкова деликатен, все едно облизвате току-що порязан пръст.
В Китай и Япония са луди по кокоши коленца. Те ги правят на грил или ги пържат в чеснов сос. В Шотландия пък харесват хагис – агнешко сърце, бял дроб и черен дроб, които се смесват с овесено брашно, сланина, лук и подправки.
Сместа се сервира в стомах от агне или овца. В Азия са популярни живите омари. Колкото е по-бърз готвачът, толкова по-живо е това ястие, което е любимо на тези, които обичат свежата храна.
След като омарът се разделя на две части – месото на главата и месото от корема, то месото от опашката се вади бързо и се разделя на порции. След това месото и опашката се сервират върху лед, за да може да се запазят двигателните рефлекси на убитото животно.
Натто, популярна храна в Япония, представлява сварена в продължение на 6 часа на пара соя. Тя се превръща в лепкава слуз с неприятна миризма. След като стои на пара дълго време, в соята се образува бактерията Bacillus Subtilis.
След като престои осем дни, ястието се превръща в изключително страшно на вид, но затова пък е много полезно. То е незаменимо при лечение на остеопороза и намалява риска от тромби.
В Австралия хората редовно хапват на закуска сурови или печени на жар гъсеници. Те са пълни с белтъчини, а на вкус са като пилешко месо. В Италия е на почит кравето виме, сготвено по всички правила на средиземноморската кухня.
Коментари