Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Уникални кулинарни традиции по света, включени в списъка на ЮНЕСКО

Уникални кулинарни традиции по света, включени в списъка на ЮНЕСКО

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Уникални кулинарни традиции по света, включени в списъка на ЮНЕСКО

Разгледайте пресечната точка на храната и културата с този кръг от кулинарни традиции по целия свят. Ще ви опишем интересни ритуали, свързани с храната, които ще ви заинтригуват и впечатлят.

Културните елементи, които нямат физическа форма, но вместо това се изразяват чрез знания, умения или ритуал, са еднакво важни за оформянето на живата култура. Те включват артистични изпълнения, фестивали, социални практики, устно наследство, майсторство и разбира се, гастрономически традиции.

Храната и културата са преплетени. Процесите, свързани с приготвянето, сервирането и споделянето на определени храни и напитки, може да изглеждат прости, но често носят важно социално и културно значение. Рецепти и диетични практики могат да се използват за предаване на знания от едно поколение на следващо.

Лов на трюфели в Италия

Италиански трюфели в списъка на ЮНЕСКО

Вероятно вече сте опитвали трюфели, но знаете ли откъде идват? Не само че трюфелите са важна съставка в италианската кухня, знанията и уменията, свързани с лова на ценни аскомицетни гъби, са важна част от културата, особено в региони, произвеждащи трюфели, като Тоскана. През 2021 г. ЮНЕСКО призна важността на италианските традиции за лов на трюфели от тартуфи, които се предават устно през поколенията. Той включва два процеса: лов на трюфели, включително възможност за идентифициране на областите, където растат гъбите, и събиране на трюфели, което се извършва със специална лопата.

Италианските тартуфи притежават широки познания за климата, екосистемите и биоразнообразието. Ловът на трюфели се извършва по начин, който зачита околната среда и не изчерпва природните ресурси. Кулинарната традиция включва и празници, които се провеждат в началото и в края на всеки сезон на трюфелите, където се приготвят специални храни, за да покажат невероятните вкусове на местно отгледани трюфели.

Лаваш в Армения

Лаваш в списъка на ЮНЕСКО

Арменският лаваш заема специално място в хранителната култура и социалния живот на страната. Умението и координацията, необходими за месене и готвене на лаваш, както и социалният обмен, който се осъществява между жените при приготвянето му, накараха ЮНЕСКО да впише арменския лаваш през 2014 г. Тестото от лаваш е проста смес от пшенично брашно и вода. Веднъж омесена и разточена, тя се изтегля и опъва върху специална възглавница, напълнена със сено или вълна. След това хлябът се прехвърля в конична глинена пещ (наречена тонир), като се „плеска“ отстрани. Необходими са само между 30 и 60 секунди, докато деликатният хляб бухне и се сготви. Готовите блатове от лаваш имат различни цветове и текстури в зависимост от вида на използваното брашно и продължителността на печенето.

Лаваш играе важна церемониална роля в арменските сватби, където листовете хляб се драпират върху раменете на булката и младоженеца, за да сигнализират за бъдещ просперитет. Освен това се яде ежедневно, често със сирене или месо, и може да се намери в менютата на ресторантите в цялата страна.

Турско кафе в Турция

Турско кафе в списъка на ЮНЕСКО

За първи път кафето е въведено в Османската империя през 15 век. Било е невероятно и моментално попадение. От този момент нататък османците контролират пътищата за търговия с кафе и са отговорни за разпространението на кафе в цялата империя. Това обяснява защо страните и териториите, завоювани преди това от османците, включително Босна и Херцеговина, имат свои собствени кафе традиции, които са тясно свързани с турското кафе.

За да направите турско кафе, печените зърна се смилат на супер фина консистенция и се запарват бавно с вода и захар, докато се образува пяна отгоре. Турските съдове за кафе или джезвета са неразделна част от ритуала. Миниатюрни бронзови гърнета за едно кафе или по-голямо джезве, които съдържат достатъчно кафе за голяма група, се представят на пиещия върху сложен поднос за кафе. Отстрани обикновено се сервират кубчета захар и квадрат локум.

Долма в Азербайджан

Долма е в ЮНЕСКО

Долма е един от най-популярните елементи от менюто, които ще намерите в ресторантите в Баку и останалата част от Азербайджан. Вкусната долма е предварително сварено лозово листо, пълнено с кайма, ориз, лук, а понякога и други съставки като грах. Думата долма е от тюркски произход и технически е съкратена версия на dolduma, което се превежда като „пълнена“. Рецептите и методите за приготвяне на лозовите сарми се предават от поколение на поколение. Едно от най-интересните неща за долма е, че храната се използва като начин за празнуване и почерпка на гостите и отбелязване на специални поводи. Азербайджанците са изключително гостоприемни и обичат да споделят своите традиции. Повечето приветстват чужденците да станат част от тяхното общество чрез изучаване на местните традиции и начин на живот, включително приготвяне и ядене на долма.

Нсима в Малави

Нсима е гъста каша, приготвена чрез смесване на бяло царевично брашно с вода. Това е сложен процес, който включва издърпване на пастата срещу страната на тенджерата с дървена лъжица, докато къкри. Нсима се яде в много части на Африка и има различни имена в други африкански страни. В Малави обикновено се яде с две допълнения: ястие, богато на протеини и ястие със зеленчуци.

Протеиновото ястие може да бъде месо, риба или боб, докато зеленчуковото ястие обикновено е вид листен зеленчук, придружен от горчица или тиквени листа. Малките деца се учат да чукат царевица и да пресяват брашно, за да правят нсима от ранна възраст, а яденето и приготвянето на подобен тип общи африкански ястия е важен начин за укрепване на семейните връзки. Културното значение на нсима в Малави е причината ЮНЕСКО да го включи като форма на нематериално културно наследство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest