Възкресение Христово е вторият най-светъл християнски празник. Този празник е повод за събирането на роднини, близки и приятели около великденската трапеза не само у нас, но и за всички християни. В различните страни празничната трапеза е радост и съобразена с местните обичаи. Единствено обединяващото са яйцата.
Традиционната българска трапеза се състои от агнешкото месо, боядисаните яйца и козунаци. Приготвя се пролетната зелена салата от маруля, репички, пресен лук и чесън, магданоз. Като допълнителна съставка за салатата са обелените боядисани яйца, които обогатяват вкуса ѝ. На Великден всички се поздравяват с Христос Воскресе! и се борят с великденски шарени яйца.
За Великден в Италия се приготвя така нареченият традиционен сладкиш – Коломба Паскуале. Това е тестено изделие и представлява козунак с формата на гълъб. Коломба се прави традиционно със захаросани парченца цитрусови плодове, а отгоре може да бъде полят с глазура или поръсен с бадеми. На масата присъстват още агнешко месо с печен артишок.
Във Франция по традиция се хапва агнешка главичка с пълнежът е от билки, черен дроб и бекон. Но в различните региони се предлага например свинско със сос от трюфели, палачинки, бадемова торта със захаросан портокал или сладка корона от тесто.
В Австрия празниците започват с кифлички с кръст върху тях. Домакините приготвят кекс, наречен вейкухен, който е осветен в църква. Приготвят се още овнешко, говеждо или пилешко с гарнитура от зеленчуци.
Унгарците обръщат специално внимание на великденското агне. То трябва да бъде измито с вино преди изпичане и сервирано с пролетни зеленчуци. Като допълнение и за разкош се поднасят варена или пушена шунка, сплетена баница и задължително яйца с наситени цветове и рисунки.
Във Финландия ядат така нареченото Мямми, което се приготвя от препечен кафяв малц и ръжено брашно. Пече се в малки картонени кутийки, които наподобяват структурата на кора от дърво.
В Русия хапват така наречената Пасха, което е и името на Великден, но на руски. Сладкишът със същото име е емблематичен за празника там. Формата му наподобява пирамида, а на вкус прилича на чийзкейк. Великденската Пасха е украсена с кръстове и се приготвя от извара, яйца, захар, сметана и стафиди.
B Гърция за Великден приготвят Цуреки - козунак с формата на венец, украсен със захар и сусам. В средата му се поставя червено великденско яйце.
В Парагвай Великден започва с малките кръгли хлебчета, наричани чипас, които се приготвят от топено сирене, мляко, яйца, масло и брашно от маниока.
В Канада великденският обяд се състои от ястия с картофи, печен боб и ябълков сладкиш. Освен великденският заек, символ са и великденските лилии.
Коментари