Известната френска салата се сервира в почти всеки ресторант, но всеки готвач я приготвя по различен начин. Някои смятат, че добавянето на картофи и зелен боб е лоша добавка, а други с удоволствие пробват все нови и нови добавки.
Оригиналната рецепта за салата Нисоаз включва пресни зеленчуци, варени яйца, аншоа и зехтин. Днес са популярни вариациите с риба тон, рукола и маслини.
Тази обилна празнична салата може да се сервира и като самостоятелна вечеря за цялото семейство. Салатата, която ще ви предложим, е една от разновидностите на рецептата за салата Нисоаз, в която съставките образуват прекрасна ароматна комбинация. Обезателно опитайте!
За салата Нисуаз са препоръчителни съставките да са пропорционални една на друга: пресни картофи, пъдпъдъчи яйца и чери домати. Ако сезонът или асортиментът от магазините не ви позволяват да купите тези продукти, използвайте обикновени яйца, големи домати и стари картофи.
Класическа салата Нисоаз
Основни продукти:
пресни картофи – 5 бр.
риба тон – 250 г консерва
яйца – 2 бр.
чери домати – 200 г
зелен боб – 150 г
салата Романо – 0.5 бр.
червен лук – ¼ бр.
черни маслини – 12 бр.
за дресинг: аншоа в зехтин - 3 бр., зехтин – 3 с.л., дижонска горчица – 2 ч.л., балсамов оцет – 1 ч.л., сол – на вкус, прясно смлян черен пипер – на вкус
Приготвяне на салата Нисоаз
Измийте пресните картофи и ги сварете в подсолена вода, докато омекнат.
Сварете зеления боб във вряща вода за 8 минути. Прецедете и поставете боба в купа.
В тенджера сварете яйцата и варите точно 4-5 минути след завиране. Това ще предотврати втвърдяването на жълтъка, но ще запази и формата си.
Обелете яйцата и ги нарежете по дължина на четвъртинки. Нарежете и сварените картофи (не е необходимо да ги обелите). Нарежете чери доматите на половинки, червения лук на тънки ивици.
Смесете всички съставки за дресинга за салата Нисоаз и ги поставете в блендер за смилане.
Измийте и подсушете листата на салата Романо, поставете ги върху чинии за сервиране.
В голяма купа поставете картофите, зеления боб, чери доматите, червения лук, маслините, яйцата и рибата тон на парчета, разбъркайте внимателно. Разпределете сместа в чиниите върху салата Романо и поръсете обилно с дресинга.
Забележка: Когато картофите са напълно сварени, прецедете водата и добавете няколко бучки лед. Оставете леда да се разтопи – временното охлаждане ще предпази картофите от разпадане в салатата и ще си запазят формата.
Добавете малко мариновани каперси и лимонов сок, за да направите дресинга по пикантен.
Ако искате да увеличите порциите салата Нисоаз и да и придадете допълнителни вкусове, добавете краставици и чушки. Само не прекалявайте, основните съставки трябва да се усещат по-силно.
Коментари