Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да си направим перфектна зелена салата

Как да си направим перфектна зелена салата

Как да си направим перфектна зелена салата

Всяко хранене ще е по-вкусно и пълноценно със зелената салата. Веган- или вегетарианска, месна или млечна – салатата от марули, може винаги трябва да присъства на масата.

Независимо дали става въпрос за празнично хранене или гостуване на приятели или пикник, независимо дали менюто е млечно или месно, зелената салата винаги е освежаваща и бързо се изяжда.

Един позитивен обяд несъмнено се основава на огромна купа зелена салата. Всеки път може да е различна, винаги е вкусна, определено здравословна и засищаща.

Добрата новина е, че нямате нужда от рецепта. Само няколко принципа, с които вие сами можете да станете автор на своята здравословна зелена салата.

Принципи на добрата зелена салата

Как да си направим перфектна зелена салата

Основата в повечето случаи са листа маруля или айсберг.

Има огромно разнообразие от сортове листни салати (и дори редките са доста достъпни откъм цена). Въпрос на вкус, но си струва да се запознаете и да опитате да комбинирате различни зелени листа. За по голям ефект и вкус е желателно да използвате комбинация от 2-4 вида в салатиерата. Перфектната зелена салата ще се получи с добавка на:

- Микс бейби листа спанак или рукола ще са супер допълнение към рецептата. Руколата има малко силен вкус, затова е добре да се комбинира с други себеподобни;

- За зелени салати използвайте спокойно спанак, швейцарско цвекло, листа от червено цвекло, дори и зелената част на целината. По екзотичен ще е вкусът на зелената салата с манголд, бок-чой и цвекло;

- Всички видове кълнове захранват и освежават вкуса на пролетната салата. През последните години има нови видове, като грахови кълнове, които са хрупкави, и кълнове от босилек, които са много хранителни;

- Бяло и лилаво зеле. Използвайте малко количество, повече за цвят. Заслужава си да си купите белачка за зеле - значително ще улеснят работата по рязането;

- Маруля. Вземете свежи, млади, вкусни листа. Отстранете външните листа от марулята и външните, горчиви ръбове.

Има листни зеленчуци, които трябва да се​ използват за консумация още същия ден - например рукола, последвани от кълнове и зеле, а има и такива, които се съхраняват една седмица (маруля, магданоз). Във всеки случай трябва да купувате свежи и да ги използвате бързо - никой не иска салата от увехнала маруля.

Зеленчуци или плодове за зелена салата

Как да си направим перфектна зелена салата

Листата в зелената салата са масивни, но имат силен, концентриран вкус. Искаме да ги смесим с нещо леко и освежаващо – зеленчуци и плодове. Идеалните за целта зеленчуци са:

- домати;

- краставици;

- червени и жълти чушки;

- големи или бейби настърган морков;

- маслини.

Плодове за зелена салата са:

- ябълки - страхотни нотки на сладост и киселинност;

- круши;

- нектарини, праскови;

- ягоди;

- манго.

Още - наровете са редовен хит през целия сезон в зелените салати. Папая, гуава, смокини са плодове, с които може да експериментирате.

Интересно предложение е например листна салата с малко райска ябълка или смокини. Не се страхувайте от плодове и зеленчуци заедно.

На такава салата много отиват балсамови дресинги и остри сосове за салати.

Подходящи подправки за зелени салати

- лук - зелен, лилав, бял;

- репички;

- пикантни листа като кълнове от репички;

- билки като прясна мащерка;

- може лют пипер и чесън - не е щадящо за стомаха, но е апетитно;

- маслини (високо качество);

- сушени домати (проверете какво съдържат);

- мариновани зеленчуци от буркан;

В някои части на света почти задължителни подправки за зелена салата са: заатар, сушен на прах чесън или джинджифил,

хрян, свеж или на прах.

Мазнини и протеини в зелената салата

Как да си направим перфектна зелена салата

Ако искате зелената салата да бъде пълноценна храна, трябва да добавите малко мазнини и протеини.

- авокадо - разбира се, класиката;

- непечени ядки или семена - може и предварително накисната или печени;

- твърдо сварено яйце;

- подходящ сос като таханов;

- добър зехтин, лимон (или портокал) и малко сол;

- горчица;

- дресинг от сушени домати;

- купено или домашно песто.

Можете да комбинирате плодове, зеленчуци, различни зелени билки с маруля, бейби листа и ендивия, да добавяте сирена, месо и всяка друга добавки към зелената салата, която ви хрумне. Важно е да добавите винегрета възможно най-близо до момента на сервиране, за да запазите максимална свежест.

Вижте още:

- Как да премахнем нитратите от салатите;

- Вкусни идеи за летни салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest