Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да направим руската салата по-нискокалорична

Как да направим руската салата по-нискокалорична

Как да направим руската салата по-нискокалорична

Надали можем да си представим зимната трапеза без кана червено вино (вероятно дори греяно), туршийка и разнообразни мезета. И все пак нещо би ви липсвало. А това е любимата на всички ни руска салата.

Всеизвестен факт обаче е, че именно зимно време човек започва да трупа килограми. Не само поради характерните висококалорични храни, които попадат на масата ни, но и заради липсата на движение, характерно за сезона.

Ето защо решихме в следните редове да ви покажем как можете да направите любимата си руска салата по-нискокалорична, а това да не прекалявате с порциите на каквото и да е вече си е ваша отговорност.

Относно майонезата за руската салата

Когато приготвяте руска салата, винаги използвайте нискокалорична майонеза, която можете да разбъркате заедно с кисело мляко. Така сосът за руската салата няма да е толкова тежък, а и самата салата ще е по-диетична.

Естествено, най-добре е да използвате домашно приготвена майонеза, а не купешка, като и тук има вариант да я направите нискокалорична.

Домашна нискокалорична майонеза

Нискокалорична майонеза

За целта ви трябват 2 жълтъка, 1 обезмаслено кисело мляко, ½ чаша зехтин, няколко капки прясно изцеден лимонов сок и щипка сол.

Всички съставки трябва да са със стайна температура. Излейте в контейнер жълтъците заедно със солта и ги разбийте добре. Без да спирате с разбиването добавете последователно обезмасленото кисело мляко и зехтина и лимоновия сок. Вече готовата майонеза оставете да почива 10-15 минути, преди да я използвате.

Относно яйцата за руската салата

След като руската салата се приготвя с майонеза, която се прави от яйца, то спокойно можете да изтървете яйцата в рецептата си или да добавите само едно. Това не би променило вкуса на руската салата, но ще я направи по-нискокалорична.

Относно картофите за руска салата

Сами по себе си картофите са нискокалорична храна, но също така е и факт, че те лесно попиват всякакви мазнини. Те не са подходяща храна за диабетици, защото имат много висок гликемичен индекс. За да извлечете максимална полза от консумацията им като добавка към руската салата, то не прекалявайте с количеството им, както и ги приготвяйте сварени, добре измити, но небелени. Обелете ги едва след като са се сварили.

Относно киселите краставички в руската салата

Нискокалорична руска салата
Снимка: Зори

В случай че не разполагате с домашни кисели краставички, то бъдете нащрек, когато закупувате готови, защото много от тях са прекалено солени, а солта няма нищо общо с диетичното хранене. При положение че вече сте закупили прекалено солени кисели краставички, то по-добре ги измийте под течаща вода или дори ги накиснете във вода. Това донякъде ще премахне солта от тях, макар и недостатъчно ефективно.

Относно колбасите за руска салата

Повечето хора са свикнали да приготвят традиционната руска салата с кренвирши или други подобни колбаси. Както знаете обаче, те не са никак здравословни, а и в повечето случаи водят до качване на килограми. Вместо тях добавете към руската салата пилешко или пуешко филе, които са много по-диетични.

Ако спазвате всички описани стъпки дотук, ще разполагате с доста по-нискокалорична руска салата в сравнение със стандартна.

Вижте още как се прави веган майонеза и най-добрите съвети как да сгъстим рядка майонеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest