Като една истинска средиземноморска държава, Испания се слави с вкусните си рецепти за приготвянето на риба и морски дарове. В това няма нищо странно, тъй като испанците са най-големият техен консуматор в Европа.
Много предпочитани обаче си остават калмарите, които се считат за едни от най-вкусните и крехки мекотели. Обикновено те се приготвят накъсани на парченца и изпържени или панирани, но могат също така да бъдат и пълнени с различни плънки.
Поднасят се както като самостоятелно основно ястие, така и под формата на типичните испански мезета, известни като тапас.
Решили сме да Ви запознаем с една не толкова позната у нас рецепта за приготвянето на калмари, която е много популярна в Испания. Става въпрос за салата, а не за основно ястие, тъй като е нещо по-нетрадиционно и би впечатлило близките и приятелите Ви, ако сте решили да ги изненадате с испанска кухня.
Зелена салата с калмари
Необходими продукти: 750 г малки калмари, 240 мл зехтин, 2 скилидки чесън, 2 с. л. естрагон, няколко стръка различни салати (можете да изберете лилава маруля, рукола, цикория, обикновена къдрава салата, айсберг или каквото друго пожелаете), няколко стръка пресен магданоз.
Начин на приготвяне: Измийте калмарите добре, отделете главата и всички ненужни за готвенето части. Подсушете ги с кухненска хартия и без да ги нарязвате (ако наистина са малки калмари) ги запържете в половината от зехтина до порозовяване.
След това ги прехвърлете в малка тавичка и ги запечете за 15- 20 мин. Отделно счукайте магданоза и чесъна заедно с няколко лъжици зехтин в хаванче или използвайте блендер. С тази смес поръсете калмарите, разбъркайте ги леко и ги изчакайте да изстинат.
Всички салати, които сте избрали, се накъсват на ръка и се слагат в купа. От останалия зехтин, естрагона и сол на вкус забъркайте хомогенен дресинг.
Изсипете калмарите върху зелените салати, добавете соса, който са пуснали и дресинга. Разбъркайте добре и сервирайте. По желание можете да добавите 1 малка суха люта чушка, както и крутони.
Коментари