Всеки чужденец, попаднал в Испания, който е решил да тръгне на кулинарна обиколка из страната, с изненада ще установи, че испанската кухня не се състои само от паеля, тортиля и тапас, а предлага на своите гости и голямо разнообразие от изискани морски ястия.
В това няма нищо необичайно, тъй като тази слънчева държава е заобиколена от води, в които изобилстват не само всякакви риби, но и много други морски "животинки", подходящи както за делнична, така и за официална вечеря.
Особено разпространено в Испания е приготвянето на ориз с морски дарове и най-вече на т. нар. черен ориз, който придобива странния си цвят благодарение на бавно запържения лук и на мастилото от сепия. Ето една от най-разпространените рецепти за приготвянето му:
Черен ориз по испански
Необходими продукти: 1 сепия, 3 глави лук, 8 скилидки чесън, 2 домата, 400 г ориз, мастило от сепия или от калмари, 10 с. л. зехтин, 500 г каракуда или барбун, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: Рибата се изчиства от вътрешностите и се пуска да ври в достатъчно вода, за да се образува рибен бульон. След като той е готов се прецежда и се оставя настрана. Лукът, доматите (предварително обелени) и 4 от скилидките чесън се нарязват на ситно.
Сепията се измива, нарязва и се изпържва в част от зехтина, след което се изважда и на нейно място се слага лукът. Целта е той да придобие златистокафеникав цвят, но трябва да се разбърква непрекъснато, за да не загори.
След това към него се добавят чесънът и доматите, които се оставят да се задушават на слаб огън за няколко минути. Оризът и рибният бульон се кипват, а ако е необходимо се добавя още вода, като се следват инструкциите върху опаковката на ориза.
Когато е готов, той и сепията се изсипват към задушените зеленчуци, добавя се разтвореното във вода мастило от сепия или калмари и ястието се подправя на сол и черен пипер.
Отделно се приготвя сос от останалия чесън, който се счуква заедно със сол и зехтин. Той се поднася заедно с черния ориз, за да може всеки желаещ да го полее. Можете да декорирате ориза със стръкчета магданоз или босилек.
Коментари