Испанците са истински факири по отношение на приготвянето на риба и морски дарове. В това няма нищо изненадващо, тъй като тази слънчева средиземноморска държава е заобиколена от вода, а самите испанци са най-големият потребител в Европа на риба. Ето защо и техният морски рецептурник е особено богат.
В случая ще Ви предложим нещо по-нестандартно, а именно как да се научите да си приготвяте рибата морски дявол по испанска рецепта. Колкото и страшно да звучи името на тази риба и колкото и в действителност да има плашещ вид самата риба, месото ѝ е много плътно и особено вкусно. Счита се за истински деликатес и винаги по възможност присъства в испанското меню.
Морски дявол със сос Ла Пикада
Необходими продукти: 850 г филе от морски дявол, 450 г картофи, 3 домата, 5 скилидки чесън, 1 ч.л. червен пипер, 10 с.л. зехтин, 5 с.л. брашно, 2 филии хляб, 6- 7 лешника, няколко стръка пресен магданоз, сол на вкус
Начин на приготвяне: Рибното филе се измива и подсушава. Нарязва се на парчета, посолява се, овалва се в брашното и се запържва в половината зехтин от двете страни. Изважда се и се оставя върху кухненска хартия, за да се отцеди от излишната мазнина.
В същата мазнина се запържват филиите хляб и също се оставят да се отцеждат.
В друга тенджера се сипва останалият зехтин и котлонът се включва. В него се запържва предварително скълцаният чесън, изважда се при пълната му готовност и на негово място се добавя пюрето от рендосаните домати. Когато течността започне да извира, към доматения сос се добавя червеният пипер и около 500 мл вода.
Всичко се разбърква, подправя се на сол и към този сос се добавят обелените и нарязани на големи кубчета картофи и готовите рибни филета.
Отделно в хаванче или блендер се смесват запърженият хляб, запърженият чесън, лешниците и магданоза. Добавя се малко вода, за да се разреди сосът. Той се изсипва в тенджерата с рибата и картофите, след като продуктите са напълно готови.
Разбърква се в продължение на 5 мин и ястието е готово за сервиране. По желание можете да го поръсите с маково семе.
Коментари