Японските рецепти за приготвянето на ивичест тунец (Skipjack Tuna), известен и като бонито, са безброй, тъй като уловът му не е никак малък. Лесно можете да си приготвите и бонито у дома по японска рецепта, тъй като вече тези риби се срещат и у нас, стига да се разтърсите или просто да имате късмет.
Тук е момента да поясним, че ивичестият тунец е вид риба тон, така че ако не намерите бонито, можете да я замените с риба тон, но прясна, а не от консерва. По-проблемни за намиране са типично японските подправки, но на голяма част от тях можете да попаднете на специализираните щандове за суши продукти или просто да ги замените с други.
Ето една традиционно приготвяна в Япония рецепта за ивичест тунец:
Необходими продукти: 500 г бонито с кожата, 7 с. л. соев сос, 5 г подправка за риба, 7 с.л. оризов оцет, 1 лист водорасло комбу, 1 лимон, 1 парче джинджифил, няколко стръка мента, 25 г бяла ряпа, 3 изсушени люти чушки, 2 стръка пресен чесън, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
В купа се смесват соевият сос, оризовият оцет, 8 с. л. сок от предварително изцеденият лимон, рибната подправка и листото комбу. Разбъркайте добре и оставете соса на студено, за да престои едно денонощие.
Рибата се почиства, осолява се, подправя се с черен пипер на вкус и се нанизва на шишчета, за да може да бъде печена директно на топлината от котлона. Идеята е да можете удобно да я хващате, за да не се изгорите.
Печете ивичестия тунец от двете страни, като от страната на кожата тя трябва да придобие златист цвят, а от другата леко да побелее. Веднага след това се потапя в студена вода, махат се шишчетата, подсушава се и се нарязва напречно на филийки.
Полива се с останалата част от лимоновия сок и се оставя известно време да престои.
Отделно се смесват ситно нарязаните чесън, мента и джинджифил и с тази смес се намазва рибата от страната на кожата.
Ряпата се настъргва и се смесва с намачканите чушлета.
Рибата се сервира заедно с получилия се сос от ряпата и като гарнитура към нея се поднася предварително изцеденият бульон, получил се от соевия сос, оцета и подправките.
Вижте още вкусни рецепти за риба тон.
Коментари