Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се приготвя риба бонито по японски

Как се приготвя риба бонито по японски

Как се приготвя риба бонито по японски

Японските рецепти за приготвянето на ивичест тунец (Skipjack Tuna), известен и като бонито, са безброй, тъй като уловът му не е никак малък. Лесно можете да си приготвите и бонито у дома по японска рецепта, тъй като вече тези риби се срещат и у нас, стига да се разтърсите или просто да имате късмет.

Тук е момента да поясним, че ивичестият тунец е вид риба тон, така че ако не намерите бонито, можете да я замените с риба тон, но прясна, а не от консерва. По-проблемни за намиране са типично японските подправки, но на голяма част от тях можете да попаднете на специализираните щандове за суши продукти или просто да ги замените с други.

Ето една традиционно приготвяна в Япония рецепта за ивичест тунец:

Необходими продукти: 500 г бонито с кожата, 7 с. л. соев сос, 5 г подправка за риба, 7 с.л. оризов оцет, 1 лист водорасло комбу, 1 лимон, 1 парче джинджифил, няколко стръка мента, 25 г бяла ряпа, 3 изсушени люти чушки, 2 стръка пресен чесън, сол и черен пипер на вкус.

Риба Бонито - ивичест тунец

Начин на приготвяне:

В купа се смесват соевият сос, оризовият оцет, 8 с. л. сок от предварително изцеденият лимон, рибната подправка и листото комбу. Разбъркайте добре и оставете соса на студено, за да престои едно денонощие.

Рибата се почиства, осолява се, подправя се с черен пипер на вкус и се нанизва на шишчета, за да може да бъде печена директно на топлината от котлона. Идеята е да можете удобно да я хващате, за да не се изгорите.

Печете ивичестия тунец от двете страни, като от страната на кожата тя трябва да придобие златист цвят, а от другата леко да побелее. Веднага след това се потапя в студена вода, махат се шишчетата, подсушава се и се нарязва напречно на филийки.

Риба бонито

Полива се с останалата част от лимоновия сок и се оставя известно време да престои.

Отделно се смесват ситно нарязаните чесън, мента и джинджифил и с тази смес се намазва рибата от страната на кожата.

Ряпата се настъргва и се смесва с намачканите чушлета.

Рибата се сервира заедно с получилия се сос от ряпата и като гарнитура към нея се поднася предварително изцеденият бульон, получил се от соевия сос, оцета и подправките.

Вижте още вкусни рецепти за риба тон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest