Когато се заговори за японска кухня, всеки се сеща за идеално приготвеното суши, което се е прославило в целия свят, или за традиционните японски продукти и подправки като ориз, фиде, соев сос, тофу, саке, джинджифил, уасаби и др.
Ако споменем обаче зеленчуците, които се приготвят в Япония по най-разнообразни рецепти, списъкът ще е доста дълъг. Това се дължи на факта, че японците ценят изключително много даровете, които им поднася природата, а и заради спазването на будистките схващания за живота голяма част от жителите на Япония са вегетарианци.
Макар родината на тиквата да е Северна Америка, тя се радва на голяма почит и в Япония, като японската тиква Хокайдо се счита за една от най-вкусните. Тя рядко достига повече от 2-3 кг, но има изключителни хранителни, целебни и същевременно диетични свойства. Именно с нея се приготвят редица японски специалитети, като дори ако се свари, тиквата може да бъде поднесена заедно с прословутото ястие темпура.
Интересно е да се спомене, че в Япония най-често тиквата се сварява заедно с нетипични за нас, европейците, подправки като соев сос и мирин. По този начин тя придобива съвсем екзотичен вкус, който няма нищо общо с нашенската сварена тиква.
Ето как можете да си сварите тиква по японски, като ако не намерите тиква Хокайдо, можете да я замените с обикновена кръгла тиква:
Кабоча но ницуке (варена тиква по японски)
Необходими продукти: 1.5 кг тиква, 2 л бульон Даши (ше го намерите под формата на инстантен бульон в специализираните азиатски магазини), 6 с.л. мирин, 2 с.л. соев сос, 175 г захар
Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на парчета, но е добре по тях да остане малко кора, защото тя пуска специален сок. Бульонът Даши се разтваря и тиквата се слага да ври в него. След като течността кипне, към нея се добавят останалите съставки.
Съдът, в който сте сложили тиквата, се покрива с алуминиево фолио и се оставя на бавен огън да къкри. Така приготвената тиква се отцежда и се сервира, като може да бъде поднесена както топла, така и студена.
Коментари