Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се приготвя варена тиква по японски?

Как се приготвя варена тиква по японски?

Варена тиква по японски

Когато се заговори за японска кухня, всеки се сеща за идеално приготвеното суши, което се е прославило в целия свят, или за традиционните японски продукти и подправки като ориз, фиде, соев сос, тофу, саке, джинджифил, уасаби и др.

Ако споменем обаче зеленчуците, които се приготвят в Япония по най-разнообразни рецепти, списъкът ще е доста дълъг. Това се дължи на факта, че японците ценят изключително много даровете, които им поднася природата, а и заради спазването на будистките схващания за живота голяма част от жителите на Япония са вегетарианци.

Макар родината на тиквата да е Северна Америка, тя се радва на голяма почит и в Япония, като японската тиква Хокайдо се счита за една от най-вкусните. Тя рядко достига повече от 2-3 кг, но има изключителни хранителни, целебни и същевременно диетични свойства. Именно с нея се приготвят редица японски специалитети, като дори ако се свари, тиквата може да бъде поднесена заедно с прословутото ястие темпура.

тиква Хокайдо

Интересно е да се спомене, че в Япония най-често тиквата се сварява заедно с нетипични за нас, европейците, подправки като соев сос и мирин. По този начин тя придобива съвсем екзотичен вкус, който няма нищо общо с нашенската сварена тиква.

Ето как можете да си сварите тиква по японски, като ако не намерите тиква Хокайдо, можете да я замените с обикновена кръгла тиква:

Кабоча но ницуке (варена тиква по японски)

Необходими продукти: 1.5 кг тиква, 2 л бульон Даши (ше го намерите под формата на инстантен бульон в специализираните азиатски магазини), 6 с.л. мирин, 2 с.л. соев сос, 175 г захар

Начин на приготвяне: Тиквата се нарязва на парчета, но е добре по тях да остане малко кора, защото тя пуска специален сок. Бульонът Даши се разтваря и тиквата се слага да ври в него. След като течността кипне, към нея се добавят останалите съставки.

Съдът, в който сте сложили тиквата, се покрива с алуминиево фолио и се оставя на бавен огън да къкри. Така приготвената тиква се отцежда и се сервира, като може да бъде поднесена както топла, така и студена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest