Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се приготвят японски яйца на пара

Как се приготвят японски яйца на пара

Японски яйца на пара

Характерно за японската кухня е това, че продуктите се консумират сурови или се приготвят чрез много кратка термична обработка. Друг традиционен метод за готвене е на пара, но за тази цел се използва специален бамбуков съд. По този начин се приготвят картофените топки Джагаймо манджу и много други японски специалитети както и прословутите яйца на пара.

На мнозина ще се стори странно, че японците консумират много яйца, но всъщност те присъстват дори и в така популярното суши. Могат да се похапват както сутрин, така и вечер, приготвени по различни начини.

В случая обаче е по-интересно да се научим как да си направим традиционни японски яйца на пара, тъй като в европейския свят сме свикнали да ги консумираме предимно сварени, направени на омлет или просто бъркани.

Ето една автентична японска рецепта за яйца на пара, която се приготвя чрез специалния бамбуков съд за готвене, споменат по-горе, но ако не разполагате с такъв, можете да използвате обикновена тенджера, върху която сте поставили метално сито.

Чауанмуши (яйца на пара по японски)

Чауанмуши (яйца на пара по японски)

Необходими продукти: 8 яйца, 3 пилешки гърди, 10 печурки, 18 кралски скариди, 1 200 мл бульон Даши, 5 с.л. соев сос, 2 с. л. мирин, 3 с.л. саке, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар

Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват в купа, а 1 л от бульона Даши, мирина, солта и 1 с.л. от соевия сос се слагат да врат в тенджера. При разтварянето им съдът се маха от котлона и в него се изсипват разбитите яйца. Оставят се така, докато се образува нещо като яйчена супа.

Пилешките гърди се измиват, нарязват се на кубчета и се оставят да престоят 1 час в марината, приготвена от 2 с.л. соев сос и 3 с.л. саке. Гъбите се слагат в останалия бульон Даши заедно с 2 с.л. соев сос и захарта за 5 мин, колкото да се задушат.

Пилешкото месо, изчистените скариди и готовите гъби се заливат по отделно в купички с яйчената супа и се оставят в съда, в който ще ги приготвяте на пара. Когато при бодване с клечка за зъби ястието в купичките не изпуска сок, значи всички продукти са готови за сервиране.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest