Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се варят зеленчуци на пара

Как се варят зеленчуци на пара

ХрисиХриси
Новак
147
Зеленчуци на пара
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.

Варенето на пара е техника за приготвяне на продукти, която може да бъде подготовка за друга термична обработка или директна консумация. Главно зеленчуците са вкусни и само варени, но всичко е въпрос на вкус.

Варенето на пара на зеленчуците се изразява в поставянето на зеленчуците в тенджера или друг дълбок съд с вряща вода. Между течността и продукта е хубаво да има решетка, за да няма досег помежду им. Тенджерата се захлупва с капак. Получава се деликатна обработка, благодарение на която продуктите запазват сочността си, стават ароматни и вкусни, и запазват полезните си вещества.

Тайната на обработката на пара се крие в това, че тя прониква в продукта, запазвайки и дори изостряйки неговите вкусови качества. Приятният аромат, който се образува, е плюс, който допълва прекрасния краен резултат.

При варенето на пара, зеленчуците могат да бъдат цели или нарязани на едри парчета. Варят се, докато омекнат, което е около 20 минути до половин час.

Ако имате специален уред за готвене на пара, може да сложите зеленчуците на горния ред, а месото, рибата или друг продукт - на долния. Така ще сготвите цялостно ястие бързо и лесно.

Ето и няколко съвета, с които може приготвите неустоимо вкусни зеленчуци на пара веднага!

Сварени на пара зеленчуци

Добавете любимите си подправки, като магданоз, риган, копър, босилек. Те се допринесат за хубавия аромат. Докато е гореща, капнете няколко капки соев сос във вода. Всички сме пристрастени към уникалния му вкус. Бъдете сигурни, че ще направи чудеса със зеленчуците.

Обърнете внимание на зеленчуците, които ще задушавате. Ако има сладки сред тях, като морков и чушка, например, предварително ги накиснете в балсамов оцет.

Може да сложите сок от лимон или резенчета. Лимонът се прибавя почти към всички ястия, придавайки им специфичен вкус.

Това прави и джинджифилът. Той дава пикантност и разпознаваем вкус. Сложете резенчета от зеленчука на дъното на съда, в който задушавате останалите.

Прибавете чесън, за да предизвикате още повече апетита на своите близки. Той добавя пикантност и е истинско изкушение за небцето.

При поднасянето на зеленчуците на пара, може да ги овкусите със сол, черен пипер и зехтин. Така, те ще бъдат готови за директна и много по-здравословна консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest