Диетичните десерти на пара са не само полезни, но и много вкусни. Плодовото суфле в уред за готвене на пара става бързо и е много сочно.
Необходими продукти: 2 моркова, 2 ябълки, 2 супени лъжици заквасена сметана, 1 яйце, 1 супена лъжица захар.
Начин на приготвяне: Морковите се изчистват и са настъргват на ситното ренде. Ябълките се обелват и се настъргват на ситното ренде.
Жълтъкът се разбива със захарта, белтъкът се разбива на сняг. Морковите се смесват с ябълките и жълтъка. Добавя се белтъкът, като се разбърква много внимателно. За приготвянето на суфлето може да се използва формата за приготвяне на ориз.
Формата за правене на суфлето в уреда за готвене на пара се намазва с олио, в нея се излива морковената смес и се приготвя 35 минути на пара. Сервира се със сметана.
Пудингът с плодове на пара е изискан и вкусен десерт.
Необходими продукти: 2 супени лъжици сметана, 250 грама нискомаслена извара, 2 супени лъжици грис, 3 яйца, 2 супени лъжици захар, 1 шепа плодове по избор.
Начин на приготвяне: Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват със захарта, добавя се изварата, гриса и сметаната. Добавят се разбитите белтъци. Всичко се разбърква внимателно и се изсипва във форма. Поръсва се с нарязаните на ситно плодове и се готви 30 минути в уред за готвене на пара.
Лимоновият сладкиш на пара е с интересен вкус и е лек десерт, подходящ за хора, които спазват диета.
Необходими продукти: 250 грама нискомаслена извара, 4 яйца, 3 супени лъжици захар, половин чаена лъжичка сода, сокът от един лимон, настърганата кора от един лимон, половин шепа стафиди.
Начин на приготвяне: Смесват се изварата, яйцата и содата, предварително гасена с лимонов сок. Добавят се лимоновият сок и лимоновата кора, стафидите и всичко се разбърква.
Всичко се изсипва във формата за варене на ориз, която може предварително да се постеле с фолио. Сладкишът се готви около 45 минути в уред за готвене на пара. Преди да го поднесете, оставете го да изстине напълно. Възможно е да се отдели малко течност от сладкиша, отцеждайте го, докато не изстине.
Варенките на пара се правят бързо и лесно.
За тестото са необходими 3 чаши пресято брашно, 1 чаша кисело мляко, 1 яйце, 1 щипка сол. За плънката: 500 грама извара с ниска масленост, 1 жълтък, 2 супени лъжици захар, ванилия.
Начин на приготвяне: Тестото се замесва, като в брашното се прави кладенче и се добавят останалите продукти. Меси се и оставя в хладилника, докато се приготвя плънката. Тя се прави, като се смеси изварата с жълтъка, захарта и ванилията.
Тестото се разточва, изрязват се кръгчета, пълнят се с плънката и се защипват. Варенките се нареждат в кошничките на уреда за готвене на пара и се приготвят за 20 минути.
Пълнените ябълки на пара се приготвят много лесно. Необходими продукти: 4 ябълки, 1 шепа стафиди, 20 грама масло, 2 супени лъжици захар.
Начин на приготвяне: Ябълките се измиват, обелват се на една трета от горната част, изрязват се сърцевините, като се оформя кладенче отгоре.
Надупчва се долната част с вилица. Пълнят се с плънката от стафидите и захарта и се слага върху всяка по 5 грама масло. Приготвят се 20 минути в уред за готвене на пара.
Коментари