С помощта на плодове пригответе десерти, които не отнемат много време, а са вкусни и най-важното – диетично. Това е много важно през зимата, когато организмът е склонен към напълняване.
Диетичен мус от ябълки се приготвя от 100 грама пшеничен грис, 1 голяма ябълка, 3 супени лъжици захар, 50 мл течна сметана, половин чаена лъжичка канела.
Обелете ябълката и отстранете сърцевината, след което сварете ябълката във вода, като добавите захарта и канелата. Прецедете и пасирайте ябълката.
Кипнете отново водата, в която се е варила ябълката, и добавете постепенно гриса, като непрекъснато разбърквате, за да не се образуват бучки.
Внимателно добавете ябълковото пюре. Охладете муса, добавете в изстиналата смес сметаната и разбийте с миксер. Разпределете в купички и оставете да се стегне в хладилника.
За да приготвите диетичен сладоледен десерт, са необходими 3 топки сметанов сладолед – всяка по 50 грама, 1 банан, 1 киви, половин портокал, за украсата – кокосови стърготини и настърган шоколад.
Оформете десерта в плоска чиния, като разположите трите топки сладолед една до друга, от едната им страна разпределите нарязания на кръгчета банан, а от другата – нарязаното киви и портокала. Украсете с кокосови и шоколадови стърготини.
Диетичен пудинг със стафиди и лимон се приготвя с 4 яйца, 2 супени лъжици стафиди, 2 супени лъжици масло, 2 чаени чаши галета, настърганата кора от 1 лимон, четвърт чаена чаша захар.
Разбийте жълтъците със захарта, добавете настърганата лимонова кора, маслото, галетата и стафидите. Разбийте белтъците на сняг и добавете постепенно в сместа.
Излейте я в намазана с масло голяма форма или в малки формички. Печете на фурна, нагрята на 150 градуса, на водна баня, до готовността на пудинга.
Коментари