Вкусни, полезни и нискокалорични десерти се приготвят с помощта на плодове. Такъв десерт е ягодов десерт с ягодов сладолед.
Необходими са ви 2 топки ягодов сладолед, 100 грама ягоди – пресни или от компот, 100 грама боровинки – пресни или замразени, 3 клончета мента, сока от 2 портокала, захар на вкус.
Плодовете се измиват и се отцеждат. Ягодите се смилат в блендер със захарта и портокаловия сок, след това се претриват през сито. В чинията се налива прецедената течност, добавят се боровинките и сладоледените топки. Украсява се с листенца мента.
Нискокалорично сорбе – това е най-диетичният вид сладолед, без мазнина и мляко, той представлява просто пухкав лед, приготвен от захарен сироп.
За да приготвите сорбе от киви, са необходими 250 милилитра йогурт, 4 супени лъжици нискомаслена сметана, 2 яйца, 2 супени лъжици захар, 2 супени лъжици настъргана портокалова кора, 2 чаени лъжички натрошени на ситно бадеми, 3 кивита, 150 милилитра портокалов сок, пудра захар по вкус.
Разбъркайте в метална купа йогурта със сметаната. Затоплете на среден огън до кипване и веднага отстранете от огъня. В друга купа чукнете яйцата и сложете да се загряват на водна баня, като постоянно бъркате с тел за разбиване, докато не се сгъстят.
Докато разбивате, излейте на тънка струя сместа от йогурта и сметаната. Добавете захарта, разбъркайте и охладете до стайна температура.
Сложете сместа, разпределена във формички, пълни до половината, във фризера за четири часа. Извадете и добавете портокаловата кора и бадемите. Разбъркайте и върнете във фризера.
Нарежете кивито на малки парченца, смесете ги с портокаловия сок. Разбийте сместа в блендер, добавете пудра захар. Охладете, долейте със сместа формичките и оставете за още четири часа във фризера.
Коментари