Нискокалоричен е пудингът с кафе. Необходими са 3 чаени лъжички разтворимо кафе, 1 чаена лъжичка олио, 2 чаени лъжички коняк, 150 грама натурален шоколад, 180 грама бял шоколад, 150 милилитра нискомаслена сметана.
Разтопете натуралния шоколад на водна баня като добавите олиото и смесите до еднородно състояние. Разпределете шоколада в малки хартиени формички, като я разпределите и покрай стените им.
Формичките няма да развалят формата си, ако ги сложите в малки чаши за кафе за стабилност. Охлаждат се до изстиване и формичките се махат.
Така се оформя шоколадова кошничка. В това време кафето се добавя към сметаната, нагрява се бавно до разтваряне на кафето. Добавя се белият шоколад и след като той се разтопи, се сваля от котлона.
След като изстине, се добавя конякът и сместа се разпределя в шоколадовите кошнички. Може да се украси с ядка.
Не вреди на фигурата и лимоновият крем. Необходими са 100 милилитра лимонов сок, настърганата кора от 1 лимон, 450 милилитра нискомаслена сметана, 5 жълтъка, 100 грама пудра захар, 1 супена лъжица нишесте.
Смесват се 150 милилитра от сметаната с лимоновия сок и кората. Загряват се на бавен огън, без да се стига до кипене. Сваля се от огъня и се охлажда.
Жълтъците се разбиват с пудрата захар и нишестето, добавят се в лимоновата смес, разбъркват се и се нагряват на бавен огън. Почне ли сместа да кипи, се маха от огъня и се охлажда.
Останалата сметана се разбива и се добавя в крема. Разбърква се, разпределя се във формички и се оставя в хладилника да се стегне.
Коментари