Бананите са много подходящи за създаването на пухкави нежни кремове. Такъв е кремът Жозефина, който се приготвя от 400 грама кисело мляко, 4 големи банана, 4 супени лъжици захар, 4 супени лъжици ягодово или малиново сладко.
Бананите се обелват, намачкват се с вилица и се добавя захарта и сладкото. Смесва се до получаването на еднородна смес, добавя се киселото мляко, като постоянно се разбива. Охлажда се и след два часа престой в хладилника може да се сервира.
Вкусен крем се получава от банани и кокос. Необходими са 2 супени лъжици брашно, 100 милилитра прясно мляко, 4 супени лъжици кокосови стърготини, 3 банана, 2 лимона, 50 грама бяла захар и 50 грама кафява захар.
Бананите се нарязват и се пасират с бялата захар. Брашното се изсипва в купа, добавя се прясното мляко и половината от кокосовите стърготини. Добавя се настърганата кора на един лимон и сокът на един лимон.
Добавят се бананите и се разбърква. Разпределя се в метални купички, покриват се с фолио и се пече десет минути на 170 градуса. След това се вадят, фолиото се маха, поръсват се с кафявата захар и се връщат във фурната, докато захарта се разтопи. Охлажда се и се украсява с кокосови стърготини и резенчета лимон.
Кремът брюле от банани с ром е необичайно съчетание от екзотичните плодове с ром и мента. Необходими са 600 милилитра течна сметана, 3 супени лъжици кокосови стърготини, 1 ванилия, 6 жълтъка, 100 грама захар, 2 банана, нарязани на кръгчета, 4 супени лъжици ром, 6 супени лъжици кафява захар, листенца мента.
Фурната се нагрява до 180 градуса. Сметаната се излива заедно с кокосовите стърготини в тенджерка, добавя се ванилията и се нагрява на бавен огън, без да се кипва.
Жълтъците се разбиват с бялата захар до побеляване. Добавя се горещата сметана и съдът се загрява на водна баня до разтварянето на захарта.
Бананите, нарязани на кръгчета, се смесват с рома. Те се разпределят в метални купички, отгоре се заливат с яйчената смес и се пекат в тава, в която има вода до средата на купичките. Печете пет минути, докато кремът не стане златист. Охладете и оставете една нощ в хладилника.
След това поръсете с кафява захар всяка купичка и загрейте в гореща фурна, за да се разтопи захарта. Охладете още три часа и украсете с листенца мента.
Коментари