История на бананите
Бананите водят произхода си от Индо-малайзийските райони достигащи до Северна Австралия. Те са били познати само от слухове в Средиземноморския регион през 3-ти век пр. н. е., но се счита, че са пренесени в Европа за първи път през 10-ти век. В началото на 16-ти век, португалски моряци пренасят бананите от Западния бряг на Африка до Южна Америка.
Днес, световната продукция на банани се изчислява на 28 милиона тона - 65% от Латинска Америка, 27% от Югоизточна Азия и 7% от Африка. Една пета от реколтата се изнася за Европа, Канада, Съединените щати и Япония като пресни плодове.
Бананите – източник на енергия за тялото
Няма по-добър начин за поддържане на високи енергийни нива в организма от похапването на банани. Бананите съдържат три естествени захари - захароза, фруктоза и глюкоза, които заедно със съдържащите се в тях фибри, правят бананите изключителен източник на енергия за организма.
Бананите са важен източник на калций, фосфор, манган, витамин А, В6 и С, пиридоксин, азот, фолиева киселина и много други хранителни вещества и ензими. Те спомагат за поддържане здравето на кожата, очите и лигавиците, детоксифицират инфекциозни бактерии, а протеините водят до изграждане на резистентност на организма към алергии и облекчаване при запек.
Калият в бананите помага за регулиране на кръвното налягане и може да намали риска от високо кръвно налягане и мозъчен инсулт. Калият също е от съществено значение за подпомагане на мускулите да работят правилно по време на движение и намалява риска от схващане.
Един средно голям банан съдържа 400 мг калий -11% от необходимата дневна доза; 110 калории и 4 грама фибри. Бананите също съдържат много въглехидрати, които са основен източник на енергия за организма.
Бананите и техните ползи за здравето
Похапването на банани между отделните хранения помага да се поддържа нивото на кръвната захар и да се избегне сутрешното гадене.
Бананът е единственият плод, който може да се приема, без да има вредни ефекти върху организма като язва.
Диетичните фибри помагат срещу чревни нарушения поради своята мека текстура и гладкост. Узрелите банани са много полезни при улцерозен колит. Те също така неутрализират прекомерната киселинност и намаляват дразненето на лигавицата. Пюрето от банан със сол, от своя страна, лекува дизентерия.
Бананът съдържа само полезни аминокиселини и не предизвиква алергични реакции. Ниското съдържание на протеини и сол в бананите и високото им съдържание на въглехидрати е от полза при всички видове бъбречни заболявания.
Бананите са полезни и при борба с анемията. Те са богати на желязо и стимулират производството на хемоглобин в кръвта.
Пюре от банани, разредено в чаша кокосово мляко и подсладено с мед или захар, е подхранваща напитка за пациенти, страдащи от болести като туберкулозна жълтеница, коремен тиф и едра шарка.
Бананите успокояват стомаха и с помощта на меда поддържат определени нива на кръвната захар, а млякото успокоява и рехидратира. Бананите съдържат калий и магнезий, които помагат на организма се възстанови от ефектите на никотиновия глад и помагат на хората да се откажат от цигарите.
Паста от банан, действа успокояващо на засегнатите част, ако се приложи при изгаряния и рани.
Според проучване, хора, страдащи от депресия, могат да се почувстват много по-добре след консумация на банан. Това е така, защото бананите съдържат триптофан, който тялото превръща в серотонин, който помага на човек да се отпусне и да подобри настроението си.
Ястия от банани
Зелените банани са подходящи за готвене. Жълтите банани са подходящи за консумация в сурово състояние. От своя страна, кафявите банани са подходящи за приготвяне на различни печива като хлебчета, кифлички и бисквитки, тъй като зрелите банани са с много сладък вкус поради това, че нишестето в плодовете се превръща в захар.
Узрелите банани могат да се сервират в плодови салати, сандвичи и желета; пюрето от банани се използва за направа на:
- бананов хляб;
- бананови палачинки;
- бананови пайове.
Коментари