Всички сме виждали потъмнелите /кафяви/ банани по магазините или на пазара. Обикновено те са с намалена цена и в повечето случаи ги подминаваме заради непривлекателния им външен вид.
Оказва се обаче, че загнилите банани имат много предимства и ползи, освен това са много по-сладки и меки от традиционните /жълти банани/, които сме свикнали да си похапваме. В сравнение с тях те са с по-високи нива на антиоксиданти и се усвояват много по-лесно от организма.
Както е известно, бананите са с високо съдържание на фибри, витамин В6 и калий, независимо дали става въпрос за зелени, жълти или кафяви банани. Понеже кафявите банани са най-узрели, по този начин те губят част от микроелементите си, затова се препоръчва да се съхраняват на хладно или в хладилник.
Добре узрелите и потъмнели банани не се препоръчват на диабетици, тъй като при тях нишестето се е трансформирало в прости захари. А това съответно веднага води до повишаване на кръвната им захар. За тези хора, които се стремят да намалят захарите /или имат здравословни проблеми, свързани с кръвната захар/ се препоръчват по-слабо узрелите банани /зелени или жълти/.
Според някой японски проучвания отпреди 4-5 години тъмните петна, които се образуват по бананите, произвеждат вещество, наречено Тумор некрозис фактор. Оказва се, че то успява да разруши анормалните клетки /включително тези, предизвикващи рак/. Това, разбира се, не означава, че кафявите банани могат да излекуват рак, но редовната им консумация повишава функциите на имунната система и до някаква степен намалява риска от тази болест.
В заключение може да се отбележи, че бананите, които често избягваме, имат редица полезни свойства за организма.
Коментари