Оставете белачката за плодове, когато смятате да хапнете банан или киви. Кората на тези плодове съдържа много ценни хранителни вещества и витамини, които просто изхвърляте.
Веществата в кората на някои плодове също така предпазва от сериозни заболявания. Кората не е единственият източник на полезни вещества, който пренебрегваме. Стъблата и сърцевината също имат високо съдържание на хранителни вещества и са много полезни.
Много от плодовете и зеленчуците е по-добре ако се консумират небелени. Достатъчно е предварително добре да се измият и по този начин да се запазят техните качества, тъй като хранителната полза на една част от продукта се допълва с друга.
При бананите екстрактът от обелки е чудесен антидепресант, тъй като тези плодове имат високо съдържание на серотонин. Полезни са също така за зрението, заради антиоксиданта лутеин.
Препоръчва се банановите обелки да се сварят около 10 минути, да се прецеди течността и да се пие охладена. Може да се направи и нектар, като сварените предварително кори се пуснат в сокоизтисквачка. Изсушени, банановите кори са много вкусни, ако при процедурата се добави и малко захар.
Кората на кивито е много полезна. Освен че е пълна с антиоксиданти, тя има противовъзпалително и антиалергенно свойство. В сравнение с вътрешността кората съдържа три пъти повече антиоксиданти, а също така унищожава болестотворни микроби като стафилококи и други, които са причинители на стомашни отравяния.
Тъй като ще е доста трудно и неприятно да изядете кивито заедно с кората, пуснете го в блендер и изпийте приготвения по този начин нектар.
Кората на цитрусовите плодове също е много богата на антиоксиданти супер флавоноиди, съществено понижаващи нивото на лошия холестерол. Съдържанието им в кората е 20 пъти повече отколкото във вътрешността.
Когато си приготвяте фреш от цитруси, слагайте и кората в сокоизтисквачката. Преди това обаче добре я измийте, защото при транспортирането кората се обработва с много консерванти.
Ананасът също се препоръчва да се консумира с кората. Освен на влакна и витамин С, кората на ананаса е богата на бромелаин – ензим, който предпазва стомаха и помага за по-бързото храносмилане.
Кората е доста твърда и за да не се изгубят полезните й съставки, може да се начупи и смели в блендер до каша и така да се допълни към плода.
Коментари