Най-подходящият плод за горещия летен сезон е безспорно динята. Сладка, вкусна и с високо съдържание на вода, какво друго може да ни трябва. Освен това повечето дами са чували за диетата с диня, чиято успеваемост е друга тема на разговор.
Диня с мастика, диня със сирене или само от сладкия, сочен и вкусен плод – въпрос на вкус, но определено успешно ни помага да преживеем горещите летни месеци.
Изключително полезна за хора от всякаква възраст, динята освен вкусовите си качества, притежава и лечебни свойства.
Неведнъж всеки от нас си е мислел, че в динята има един единствен минус и това са семките. При похапването на диня има два варианта – или да ги изяждате или да ги махате при всяко резенче от сочния плод. Дори да можете да се примирите с тях и да решите да ги похапвате, трябва да сте запознати с това какви свойства имат тези семки и полезни ли са за вашия организъм.
Нищо отровно няма в семките на динята – може спокойно да хапвате от тях. Те съдържат много белтъчини, както и мазнини и в различните култури се предлагат и приготвят по различен начин. Освен това са богати на цинк и витамин Е. В някои държави правят масло, което използват за приготвянето на различни видове ястия, в други пък динените семки се консумират подобно на слънчогледовите.
Различни специалисти по здравословно хранене, твърдят дори, че семките са най-ценната част от динята – в семките й се съдържат вещества, които освен за регулирането на храносмилането, помагат за понижаване на кръвното налягане. Можете спокойно да не ги отделяте и ако имате някакви бъбречни проблеми. Има вещества в динените семки, които също могат да ни предпазят от инфаркт.
Консумацията на семките на този плод не предизвиква никакъв дискомфорт в стомаха и не са вредни по никакъв начин за вас. А след похапване на охладена и сладка диня, всеки летен ден ни се струва не горещ, а просто приятен.
Коментари