Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са семките на динята?

Полезни ли са семките на динята?

редакция:
Похапване на диня
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.

Най-подходящият плод за горещия летен сезон е безспорно динята. Сладка, вкусна и с високо съдържание на вода, какво друго може да ни трябва. Освен това повечето дами са чували за диетата с диня, чиято успеваемост е друга тема на разговор.

Диня с мастика, диня със сирене или само от сладкия, сочен и вкусен плод – въпрос на вкус, но определено успешно ни помага да преживеем горещите летни месеци.

Изключително полезна за хора от всякаква възраст, динята освен вкусовите си качества, притежава и лечебни свойства.

Неведнъж всеки от нас си е мислел, че в динята има един единствен минус и това са семките. При похапването на диня има два варианта – или да ги изяждате или да ги махате при всяко резенче от сочния плод. Дори да можете да се примирите с тях и да решите да ги похапвате, трябва да сте запознати с това какви свойства имат тези семки и полезни ли са за вашия организъм.

Вкусно парче диня

Нищо отровно няма в семките на динята – може спокойно да хапвате от тях. Те съдържат много белтъчини, както и мазнини и в различните култури се предлагат и приготвят по различен начин. Освен това са богати на цинк и витамин Е. В някои държави правят масло, което използват за приготвянето на различни видове ястия, в други пък динените семки се консумират подобно на слънчогледовите.

Различни специалисти по здравословно хранене, твърдят дори, че семките са най-ценната част от динята – в семките й се съдържат вещества, които освен за регулирането на храносмилането, помагат за понижаване на кръвното налягане. Можете спокойно да не ги отделяте и ако имате някакви бъбречни проблеми. Има вещества в динените семки, които също могат да ни предпазят от инфаркт.

Консумацията на семките на този плод не предизвиква никакъв дискомфорт в стомаха и не са вредни по никакъв начин за вас. А след похапване на охладена и сладка диня, всеки летен ден ни се струва не горещ, а просто приятен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
54
44
38
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
десислава
десислава
Динята не е плод,а зеленчук от семейство тикви!
12.07.2014 23:35
1
2
china
china
в китай се ядат печени.продават ги като при нас слънчогледовите
06.08.2013 21:49
4
Торбалан
Торбалан
За да няма задръстване, дъвчете семките...и внимавайте като акате...!!!
16.07.2013 12:23
2
reny
reny
разбира се, че трябва да се дъвчат :)))
09.07.2013 14:46
1
Монти
Монти
Много ми е интересно как се усвояват тези полезни вещества в семките, след като моите наблюдения са, че си минават през храносмилателната ни система без да се разграждат въобще. Или може би трябва да ги дъвчем, ама това вече не е много приятно :)
23.06.2013 16:20
2
Гълъб
Гълъб
При условие, че няма да попадне в апендикса или да се получи задръстване при хемороиди.
11.01.2013 11:00
1
2