Представите ни за лято задължително включват море, слънце, плаж и сочно парче диня. Приета е като част от всяка почивка заради свежия и сладкия й вкус. Но освен това динята може да бъде и много полезна.
В нея се съдържат 6 % захари, 92 % вода и е богат източник на витамин С. Благодарение на това тя освежава, хидратира и изпълва с енергия. Освен витамин С в динята се съдържа и витамин А, който поддържа разтежа на кожата и лигавиците, оказва влияние върху зрението и забавения растеж.
В парче диня се открива и киселината цитрулин, която отпуска кръвоносните съдове и подобрява работата на червата. Динята е полезна и заради пигмента ликопен, на който се дължи цвета й, и който предпазва сърцето, намалява холестерола и действа подмладяващо. А семките й са богати на протеини.
Кората на динята също може да се консумира. Прясната диня може да бъде използвана за ароматиризане на някои напитки. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова със зехтин.
Може да бъде сготвена с чушки, чесън, лук и ром. Семките й се пекат и ядат, подобно на слънчогледовите. В западна Африка използват маслото й за приготвянето на супи и други ястия.
Помага на организма да се освободи от токсичните вещества - за това е препоръчвана при проблеми с бъбреците. Благодарение на ниското си калорийно съдържание се прилагат и в диети при затлъстяване.
Освен това лекува запек и регулира перисталтиката, заради съдържащите се в нея магнезий и фина целулоза. Изледвания показват, че при редовна консумация на диня се увеличава аргининът – аминокиселина, която подобрява дейността на сърдечно-съдовите процеси.
Когато избираме диня не можем да се уповаваме на сигурен метод, че ще си купим напълно узряла. Някои почукват върху нея – ясният и чист звук е знак за зрялост.
Може да ни помогне и ако огледаме кората – трябва да е лъскава, при надраскване с нокът трябва да се бели лесно. За всеки случай помолете продавача да ви отреже малко от плода или си купете само парче.
Ако не е рязана, динята може да се съхранява на стайна температура за 1 седмица, в противен случай трябва да я съхранявате в хладилник до ден-два.
Коментари