Как да си направим прекрасно вино от плодове е въпрос, който може би вълнува повечето домакини. Няма да губим време, а ще ви разкрием някои рецепти.
Вино от боровинки
Преработете боровинките 5 дни след брането. Загрейте плодовете до кипване с по 4 литра вода на 10 килограма боровинки. Пресовайте ги и излейте сока. Остатъкът залейте с по 15 литра вода на 10 литра сок.
След едно денонощие отново се пресова и двата сока се смесват. На 10 литра сок се добавят 2 килограма захар, 3 грама амониев фосфат и 10 грама лимонтузу. Трябва да се остави да ферментира и след това се преточва.
Вино от ябълки
Изберете сочни и ароматни ябълки (ренета или златна пармена). Надробете ги и ги пресовайте. Сулфитирайте с по 10 грама серен двуокис на 100 литра сок, подсилете с 15% захар. След 2 часа заквасете с активни дрожди. След ферментацията веднага отделете виното и го съхранете в хладни помещения.
Вино от вишни
Смачкайте зрелите плодове като отстраните костилките (няколко от тях се начупват и слагат при плодовете за аромат). Оставете ги да ферментират две денонощия, пресовайте ги, а останалите плодове залейте с вода. След едно денонощие пресовайте отново. Смесете двата сока, добавете по 2 килограма захар на 10 литра сок. Оставете да се закваси и след това да ферментира.
Вино от дюли
Оставете зрелите круши 2 седмици на проветриво място. След това трябва да ги смелите и на 10 килограма каша да добавите 5 литра вода и 3 грама калиев метабисулфит. Оставете ги да ферментират една седмица, след това ги разбъркайте и ги прехвърлете в чисти съдове. След бурната ферментация отделете виното, добавете 2 килограма захар на 10 литра вино. След 4 месеца тихата ферментация трябва да приключи - виното се избистря и бутилира.
Вино от касис
Намачкайте плодовете касис и ги оставете да ферментират 3 дни. Отделете сока им, а към кашата добавете вода, два пъти повече от сока. След едно денонощие отцедете и този сок, смесете двата сока и добавете по 2 килограма захар на 10 литра сок. Оставете виното да ферментира в подходящ съд. След това ще е готово за бутилиране.
Вино от круши
На 10 литра сок добавете 3 грама нишадър. Рецептата е идентична с тази на виното от ябълки.
Вино от малини
Намачкайте плодовете веднага след като сте ги обрали. След 5 дни ги отцедете и към кашата долейте вода - по 600 г на литър сок. След 2 часа отцедете и смесете двата сока. Добавете килограм и половина захар на 10 литра сок. Оставете виното да ферментира и след края на този процес се избистря и бутилира.
Вино от сливи
Изберете много зрели ренглоди или мирабели. Махнете костилките им, смачкайте плодовете, долейте топла вода по 3 литра на 4 килограма каша. След два дни пресовайте кашата. На 2 литра сок добавете по половин килограм захар. Сложете няколко натрошени костилки, сулфитирайте и оставете да ферментира.
Коментари