Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Мъфин - малко кексче, голяма наслада!

Мъфин - малко кексче, голяма наслада!

редакция:
Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
72
Мъфин
Хартиени формички за мъфини 11 см, 1000 броя-33%
Препоръчано за теб:
Хартиени формички за мъфини 11 см, 1000 броя
17.99 лв.
12.00 лв.

Много рядко хората се интересуват от историята на най-простите неща, които ни заобикалят. Една такава е историята на мъфините - малките сладки американски или английски кексчета, които са станали любима храна на много народи по цял свят.

Мъфините могат да бъдат сладки или солени, с пълнеж или пикантни, както и да са приготвени, са винаги перфектни. Обикновено са с леко влажна, но нежна текстура и удвояват обема си по време на печене. Съставките може да варират според вкуса и са считани за традиционно американско сутрешно хранене.

Съществената им разлика с другите тестени закуски и десерти е в това, че за направата им е необходимо да се спазва точно определен метод, наречен мъфин метод или метод на смесване на сухи и течни съставки.

Тайната на перфектните мъфини

Технологията за този метод включва процес, при който всички сухи съставки се смесват отделно от течните, след това течните се изсипват при сухите, а не обратното, и бързо се смесват с лъжица, по възможност дървена.

Този метод се използва за всякакъв бърз хляб, палачинки или други изделия, при които трябва да се получи специфична структура - по грубо и с умерени въздушни мехурчета тесто.

Поради факта, че тестото е по-течно в сравнение с други теста, като за тарталетите например, бързото му измесване и задържането на повече влага е изключително необходимо. В противен случай в него ще се образува повече глутен и получените мъфини ще са с гумена и сбита структура.

Идеи за пълнеж за мъфини

Мъфини

За пълнеж на мъфините може да използвате всякакви плодове, шоколад, сирене, месо и подправки.

При използването на плодове изберете цели, които лесно може да поставите в тестото - боровинки, касис, малини или къпини. Шоколадът най-добре да разчупите на малки парчета, а още по-добър резултат се получава с така наречените шоколадови капки или шоколадов чипс.

При употребата на месо и сирене за солени мъфини те отново трябва да бъдат нарязани на малки парченца, за да не създават неприятности по време на печенето. Всички видове пълнеж за кексчета се поставят в последния етап на тестото или директно в него, докато са във формичките.

Правила за приготвяне на мъфини

За да имате успешни и вкусни мъфини, е необходимо да знаете че:

- преди печене на малките кексчета е желателно фурната да е загрята на 200 °C;

- при смесването на течни и сухи съставки не трябва да имате повече от 15 движения и завъртания на лъжицата и е за предпочитане да го правите от дъното нагоре;

- винаги течните съставки се изсипват при сухите, не го правете наобратно, защото това наистина има значение за добрия резултат;

- спазвайте пропорциите в дадената рецепта за пухкави мъфини и се опитайте точно да измерите съставките;

- не отваряйте вратата на фурната първите 20 минути от печенето, а след това, за да проверите готовността им, използвайте метода със сухата клечка.

Вижте още: Сочни мъфини без брашно за офис хапване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest