Динята е любим плод както на възрастни, така и на деца. Много хора знаят за ползите от нея, но малцина предполагат, че ползата и е не само в сочната и сладка розова вътрешност, но и в динената кора. Да, това което обикновено изхвърляме, се оказва че се използва за лечение на различни заболявания, както и за козметичен продукт.
С какво е толкова полезна динената кора?
Химичен и витаминен състав на динените кори
Основният компонент на динята е водата. Съдържанието и в пулпата е най-малко 90%, но водата се намира в големи количества и в динената кора. В допълнение към водата, динената кора съдържа: органични киселини, ликопен, пектин, захариди, целулоза, хлорофил, аминокиселини, витамини (А, С, Е, РР, група В), калий, магнезий, калций, натрий, фосфор, силиций, цинк, желязо. Също така съдържа фибри, които участват в нормализирането на функционирането на стомашния и чревния тракт.
Ползи от кората на динята
Нека разберем как е полезно използването на динена кора:
- облекчава подуването, причинено от проблеми със сърцето и бъбреците;
- нормализира водно-солевия баланс;
- понижава кръвното налягане;
- помага в борбата с излишните килограми, с проявите на целулит;
- подобрява общото състояние при подагра;
- ускорява процеса на възстановяване на организма след продължително заболяване или агресивно лечение;
- извежда вредните вещества от тялото;
- инхибира възпалителните процеси, които се появяват в храносмилателната система;
- насърчава елиминирането на камъни от бъбреците, пикочния мехур, а също така намалява вероятността от тяхното повторно появяване;
- елиминира проблеми с изхождането;
- сухи кори на прах, смесени с вода пресичат диария;
- сок от пресни динени кори се използва външно при трофичн, и язви; фурункулоза, акне и черни точки, рани от залежаване с лека до умерена тежест;
- сок или каша от пресни кори лекува леко и умерено слънчево изгаряне;
- пресен сок от кора от диня се използва в козметиката за да премахне пигментацията и да подобри външния вид на застаряващата или отпусната кожа;
- сок от пресни кори се използва за гаргара при възпалено гърло;
- пресни кори от диня помагат за облекчаване на главоболие, а също така за облекчаване на пристъпите на мигрена.
Как да подготвим динените кори?
Корите от диня се използват не само пресни, но и изсушени, а също така се използват при приготвянето на инфузии и отвари.
След като пулпата на динята е напълно отстранена, е необходимо внимателно да се отстрани зелената най-външна кожа от корите и да се нареже на възможно най-тънки филийки. Нарязаните материали се поставят на тънък слой върху лист за печене. Можете да изсушите на слънце или във фурната. Температурният режим на фурната може да варира между 30-50°C. Средното време за сушене е 1.5 часа. Първо, значителна част от влагата се изпарява, след което температурата във фурната се повишава до 65-70°C. Това ви позволява да получите висококачествени изсушени кори, подходящи за съхранение. Висококачествените суровини стават крехки и леко оцветени. Сушените кори трябва да се поставят в ленено или хартиено пликче. Те се съхраняват на хладно и сухо място.
Кората на динята, както всеки плод, е способна да натрупва вредни вещества, които производителите често използват, когато се борят с болестите по културите, вредителите и плевелите. За да получите ползи без вреди е добре да използвате кората само на проверени продукти, отглеждани екологично чисто без отровни химикали. Можете да избегнете вредните ефекти, като накиснете обелените парчета за няколко часа в чиста и студена вода, след което суровините са подходящи за използване при приготвянето на отвари, както и за сушене.
Как се използват динените кори?
При лечението много добре се е доказала схема, при която чаена лъжичка смлени и изсушени кори се изяжда на гладно, като се отпива малко количество топла вода с добавяне на чаена лъжичка цветен натурален мед. Такова лекарство помага добре, когато се приема три пъти на ден преди хранене.
За лечение на някои заболявания е по-ефективно да се използват коричките под формата на извлеци и отвари. Лечебната отвара трябва да се приготвя само от меката обелена част на кората. 100 грама кори трябва да се залеят с 1 литър и да се варят на слаб огън в продължение на половин час. За да се получи отварата с високо качество, трябва да кисне още час, след което да се прецеди. Желателно е да се приема охладена на няколко части за 1 ден.
Отвара от прах от динени кори се приготвя, като 1 супена лъжица прах се слага в 350 мл вряща вода. Сварете и оставете да къкри 5 минути на тих огън. Готовата отвара трябва да се остави да кисне за 60 минути. Тази течност трябва да бъде разделена на 3 дози. Можете да я използвате с малко количество мед, 30 минути преди ядене.
Извлекът се приготвя, като се използват сухи суровини 150 грама сухи кори се заливат с 1 литър вряща вода и се оставя да киснат 1 час. Разделете получения обем течност на 5 дози за 1 ден, така че да можете да изпиете по 1 чаша наведнъж.
За извлек можете да използвате прах, получен от сушени динени кори, смлени в блендер или кафемелачка. За 0.5 литра вряща вода са ви необходими 2 с.л. такъв прах. Оставете да кисне за 40–45 минути. Полученото количество трябва да бъде разделено на 3-4 дози на ден. Трябва да се консумира след хранене.
Противопоказания при консумация на динени кори
Когато използвате динени кори, трябва да запомните, че те са силен диуретик и поради това изхвърлят калий от тялото. Следователно е задължително да включите храни, съдържащи този елемент в диетата.
Трябва да се внимава да при наличие на индивидуална непоносимост, както и тежки алергични реакции. Много е важно да се следват препоръките за дозирането на компонентите в процеса на приготвяне на отвари или лечебни извлеци.
Вижте още за ползите от динените семена. Ако ли пък още не сте пробвали уникалния вкус, вижте как да приготвите сладко от динени кори.
Коментари