Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползите от динените семена

Ползите от динените семена

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Динени семена

Здравословните ползи от яденето на динени семена не са известни на много хора. Когато се загледате в сладка и сочна диня, рядко ще се замислите за съдържащите се в нея семена. Истината е, че всичко, което искаш, е да изядеш част от плътта и вероятно да изхвърлиш семената. Ако научите за ползите за здравето от яденето им, ще промените отношението си към динените семки завинаги.

Динените семена са годни за консумация и изключително хранителни. Богати са на протеини. В 1 чаена чаша сушени дини семена има 30.6 грама протеин. Препоръчителният дневен прием е по-малък от 15 грама. Този протеин съдържа основните и неесенциални аминокиселини. Аминокиселините са молекули, които са градивните елементи на сложните протеинови вериги, които са от съществено значение за организма.

Аргининът, жизненоважен компонент, открит в семена от диня, предотвратява стесняване на кръвоносните съдове. Спомага за балансиране на кръвното налягане и лечение на коронарна болест на сърцето. Коронарната сърдечна болест е заболяването, което се дължи на стесняването на артериалните съдове, което затруднява кръвообращението.

Други аминокиселини, открити в тези невероятни семена, са триптофан и лизин. Динените семена също са богати на витамин В, известен като ниацин. Този витамин е от съществено значение за здравата нервна система, храносмилателна система, както и за грижата за кожата ви. Другите витамин В, присъстващи в тези семена, включват тиамин, рибофлавин, В6 и пантотенова киселина.

Рибофлавинът е известен също като витамин В2, който се среща основно в обогатеното брашно, яйцата и зеленчуците. Той помага да се превърнат въглехидратите в прости захари. Дефицитът на този витамин може да причини очи, които са чувствителни към светлина. Тиаминът е витамин В1, който помага да се превърнат въглехидратите в енергия. Витамин В6 е водоразтворим витамин, чийто дефицит може да предизвика състояние, известно като Берибери.

Динени семки

Пантотеновата киселина се нарича още витамин В5. Тя също е от решаващо значение за разграждането на въглехидратите в енергия. Яденето на семена от диня осигурява достатъчно количество магнезий. Това е от съществено значение за поддържането на здрава имунна система, а също и нервната и мускулна функция. Дефицитът му може да доведе до мускулни спазми, сърдечно-съдови заболявания, диабет и др.

Няколко семена от диня съдържат около 0.29 mg желязо. Може да не изглежда много, но Световната здравна организация препоръчва на възрастните да получават 18 mg през деня. Желязото е важен компонент на хемоглобина - носещ кислород през тялото.

Семената на динята имат много ползи за здравето. Въпреки че количеството на някои минерали и витамини в тях може да изглежда ниско, консумацията им е за предпочитане пред яденето на чипс или други нездравословни закуски.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest