Динята съдържа деветдесет процента вода и точно това я прави популярна за тези, които искат да отслабнат. Тя не само помага за стопяването на излишните килограми, но изкарва от тялото токсините.
Динята е богата на витамини от групата В, които спомагат за нормалната работа на нервната система и предотвратяват появата на пърхот и пъпки, както и на витамин С, който укрепва имунната система и предотвратява ранното стареене.
Освен това динята съдържа витамин РР, който намалява умората и спомага за добрия сън и доброто настроение, а също така и фолиева киселина, която е незаменима за бременните и кърмачките и за хората, които искат да имат по-добра памет.
Раираният плод съдържа и други полезни елементи – фосфор, калций, желязо и магнезий. Полезната диня чисти организма от излишния холестерол, стяга мускулите, прави кожата по-еластична, стабилизира кръвното налягане и нормализира работата на бъбреците и черния дроб.
Динята съдържа и калий, който е необходим за нормалната работа на сърдечно-съдовата система. Той е много полезен за доброто храносмилане. При диета с диня се консумират около два килограма и половина дневно, заедно с много сирене.
Не е добре такава динена диета да продължи повече от три дни, защото организмът ще изпитва остра липса от ценни хранителни вещества, които се съдържат в други хранителни продукти.
Когато избирате диня, разгледайте я добре. Тя трябва да е лъскава и слънчевите отблясъци ясно да личат по нея. Не купувайте плодове и с най-малък дефект – пукнатини, вдлъбнатини и загнили места.
Дръжката на динята трябва да е кафеникава и изсъхнала, но все още еластична. Не купувайте диня без дръжка. Най-сладките дини имат жълто петно – това е мястото, където са се докосвали до земята и е знак, че са узрели сами.
Не купувайте диня над седем килограма, защото най-вероятно тя е толкова голяма заради използването на изкуствени торове. След като купите динята, измийте я добре със сапун и изплакнете с гореща вода.
Запомнете, че добре узрялата диня плува във вода, а зелената потъва. Добре узрелият плод се разрязва с характерен звук, приличащ на разцепване и в него няма бели семки.
Избрали вкусен и сочен плод, можете да го вложите в различни рецепти с диня, сред които разхлаждащи смутита и салати с диня. Не пропускайте да опитате и емблематичното за всеки летен сезон сорбе с диня.
Вижте също как се реже динята и защо е полезно да ядем повече диня.
Коментари
по улиците,извън супермаркетите. Освен това е спорна чистотата на резенчетата увити в найлончета, които са инжектирани с вода. Същото важи за всеки продукт, който се въргаля по земята с месеци преди да стигне до
потребителите си.