Динята е един от любимите ми плодове. Тя е много вкусна и освежаваща през лятото. Смята се, че произхожда от Африка. Тези вкусни плодове били отглеждани в Египет и Индия още през 2500 години преди Христа.
В света има над 500 вида диня. В състава има 92% вода. Семките ѝ са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло.
Динята е източник на витамини А, С, много голяма доза калий, калций, желязо, бета, каротин и фибри. В динята има едва 5 % захари, което е половината от съдържанието на захар в една ябълка.
В динята има само 80 калории на 100 грама продукт, в нея няма никакви мазнини и холестерол. В динята се съдържа и антиоксиданта ликопен, който помага в борбата с туморите.
Интересен факт е, че руснаците правят бира от сока на динята. Всички витамини в динята се съдържат в нейната пулпа, в кората и в семената ѝ. Тя съдържа още:
- Витамин А;
- витамин РР;
- Бетакаротин;
- Витамин Е;
- Витамин В1;
- Витамин- В2;
- Витамин В6;
В динята има богато съдържание на витамин В1. Той спомага за успокояване на нервната система. В динята, както казахме, има и ликопен, който е два пъти повече отколкото в домата.
Съдържа също фосфор.
Хубаво е да се знае също, че динята е естествена виагра. Кората на динята също не трябва да се пренебрегва, защото тя е изключително полезна.
И след всичко, казано дотук, не знам за вас, но на мен ми се прияде една сочна диня! Затова погледнете тези вкусни предложения за рецепти с диня.
Коментари