Gotvach.bg»Съвети»На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?

На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?

редакция:
MarianeMariane
Джедай
254955
На 10 литра вода колко сол се слага за кисело зеле?
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
41.97 лв.

Киселото зеле може никога да е не стане част от Европейската гурме кухня, като френската лучена супа или английския черен пудинг, но то неизменно ще остане част от нашия бит и култура.

Почти няма българско домакинство, което да не слага всяка есен зеле в бидони. Защото в крайна сметка, който иска да хапва вкусни пълнени зелеви сармички за Коледа, трябва да сложи няколко зелки в бидона най-късно през ноември.

Тук няма да наблягаме на полезните свойства на армейската чорба, нито ще отбележим колко хора е спасила тя от тежкия махмурлук.

Разбира се, колкото семейства, толкова и рецепти за това как точно се приготвя кисело зеле, както и колко трябва да е солено то.

Някои предпочитат по-соленко кисело зеле, затова приготвят 4-4.5 % солен разтвор, докато други предпочитат зелето да не е толкова солено и не се престарават със слагането на сол.

Смята се, че оптималното количество сол, което следва да се добави на 10 литра вода при приготвянето на кисело зеле е 400 г.

Тук правим уговорката, че става дума за едра кристална, най-добре морска сол, която трябва да се разтвори изцяло във водата, преди да бъде прибавена към зелето.

Не се притеснявайте, ако зелевата чорба ви се стори недостатъчно солена или пък прекалено солена - саламурата за зелето подлежи на корекция, при това съвсем лесно.

Виж също как се избистря кисело зеле, защо омеква киселото зеле и защо киселото зеле хваща цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Анонимен
Аз слагам 230 грама сол на 10 литра вода става перфектно
01.11.2024 11:42
2
3
Анонимен
Анонимен
Количеството сол се слага в зависимост от цвета на бидона. Бял бидон - без сол. Тъмен бидон - само сол.
29.10.2024 18:51
2
4
Анонимен
Анонимен
1 - 1,5% морска сол, предварително разтворена. Например: 80л бидон, напълнен със зелки и долят със солена вода: 80х1,5/100 = кг морска сол. Добавките от червено цвекло и други са според предпочитанията. Всяка година правя по тази рецепта и го даржа на открит балкона в градски условия. Опаковам бидона с изолация, за да не замръзва и стои върху подложка от дърво , а не на цимента. Много е важна подготовката на зелките. Кочана се маха, защото пръв започва да се скапва (изрязва се като конусовидна дупка, трудно е за нежни ръце) и зелките трябва да са цели. Важно е качеството на зелето. То трябва да е крехко и най-добре да е шарено (т.нар. Пазарджишко).
И най-важното! никакъв натриев бензоат, аспирин и консерванти, които да прекъсват ферментацията. Освен това са много вредни за стомаха и за целия храносмилателен тракт.
14.10.2024 20:23
12
12
Анонимен
Анонимен
На 50л вода, 1кг сол и червено цвекло за цвят по желание! Перфектната зелева чорба? и вкусно кис. зеле!
?
10.10.2024 07:42
8
2
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Ако трябва да направим точно 4% разтвор трябва да се сложи 9,600 л вода и 400 гр сол. Тогава ще имаме 10 л разтвор с концентрация на солта 4%.
21.03.2021 11:24
28
14
Потребител#240253
Потребител#240253
Солта се слага според количеството на зелето, а не на водата. При едри и дребни зелки количеството вода е различно, затова 40 грама едра сол на килограм зеле.... ):
28.10.2019 12:30
33
67
1
Покажи всички подкоментари
Бойчо Николов
Бойчо Николов
Аз слагам дори 300 гр. сол на 10 л. вода. След като ферментира му добавям малко захар за сладост.
27.10.2019 18:06
38
15
Цвети Хаджипеткова
Цвети Хаджипеткова
С 400 гр. сол на 10 л вода зелето става много солено. Слага се 330-340 гр. сол на 10 л вода. Това е рецептата на моят баща и е изпитана през годините.
27.10.2019 11:18
115
14
1
Покажи всички подкоментари