Макар солта често да е набедявана като изключително вредна, то е факт, че тя се явява една от най-важните подправки в кухнята ни.
Друг неоспорим факт е, че каймата се явява традиционен продукт, който присъства в кухнята на редица държави по света. Обичайно тя се приготвя от смляно месо, което е смес от свинско и телешко, към което се добавя и сланина, с цел да не е толкова суха. Също така има и кайма само от свинско и само от телешко, пилешка и пуешка кайма, кайма от конско, кайма от риба и каква ли още не.
Освен традиционните за балканската кухня кюфтета, кебапчета, плескавици и ущипци, от кайма се приготвят и много популярни ястия сред които лазаня, спагети Болонезе, руло Стефани, мусака, шницели, пригоги, разнообразни супи и яхнии и т.н.
Предвид огромната консумация на кайма е логично да възникне въпросът колко сол трябва да има в нея. Пределно ви е ясно, че е напълно възможно в закупуваната от магазините готова кайма да има повече сол, отколкото е необходимо, с цел покачване на теглото и съответно цената ѝ.
В следните редове ще разгледаме въпроса колко сол би трябвало да добавяте вие самите към каймата, така че тя да се получи хем вкусна, хем безвредна.
Количество сол в кайма за кюфтета, кебапчета, руло Стефани

За разлика от ястията, в които солта може да бъде добавена и към края на готвенето им, в каймата, предвидена за приготвянето на кюфтета, кебапчета, плескавици, ущипци, рула и др. трябва да бъде предварително овкусена.
Според кулинарните експерти количеството сол на 1 кг кайма трябва да е около 20 г или 2 чаени лъжички. Тази мярка е препоръчителна и също така зависи много от това дали няма да добавяте и подправки, които вече съдържат в себе си сол като Вегета или Пикантина, например;
Сол в рибна кайма
В каймата от риба количеството сол е също около 20 г на 1 кг риба, но е добре да се вземе предвид, че рибата „попива“ солта много по-добре от месото. Също така вземете предвид и това, че ако приготвяте рибна кайма с добавяне на масло в нея (обикновено това се прави, за да не стане каймата прекалено суха), то и самото масло може да е солено;
Количество сол в кайма за мусака, спагети и др.

Когато приготвяте ястия кайма на трохи, която добавяте към вид сос, то количеството сол ще зависи от това дали самият сос не е предварително осолен или пък не съдържа прекалено много захар в него. Отново е препоръчително да не слагате повече от 2 ч.л. сол на 1 кг кайма. Прибавяме и златното правило, че при този вид ястия винаги можете да добавите допълнително сол по-желание. Да подобрите вкуса им в случай, че сте ги пресолили е на практика невъзможно;
Сол в луканки и суджуци
Количеството сол в луканки и суджуци зависи от конкретната рецепта, която сте избрали да следвате. Така например при приготвянето на Копривщенска луканка обикновено 1 кг месо се осолява първоначално с около 8- 10 г сол с цел отцеждането му. При смилането му отново се добавя сол, но не повече от 18-20 г сол;
В заключение ще ви напомним, че в случая с употребата на сол в каквото и да е ястие любимата приказка на Мечо Пух, гласяща „Колкото повече, толкова повече“ изобщо не е валидна. Използвайте я изключително умерено, ако искате да предпазите здравето си.
Вижте също какви са идеалните подправки за кайма, както и как да приготвим кайма за принцеси.
Ако имате кайма под ръка, опитайте непременно и рецептите ни за традиционното руло Стефани или нашите кюфтенца с доматен сос.
Коментари