Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко точно сол си искат домашните суджуци, луканки и кюфтета

Колко точно сол си искат домашните суджуци, луканки и кюфтета

редакция:
Луканка

Всеки е чувал, че солта е вредна за човешкото здраве и консумацията ѝ трябва да е възможно най-ограничена. В повечето диетични режими или в болниците, които предлагат и храна, сол дори не се употребява при приготвянето на различните ястия.

Същевременно, ако не използваме абсолютно никаква сол, много от любимите ни манджи биха се превърнали в безвкусни за нас. Това важи особено при приготвянето на кулинарни изделия от кайма, каквито са кюфтетата, кебапчетата, суджуците, надениците и др.

Независимо какво ще приготвяте от кайма или от кълцано месо, внимавайте много, ако слагате и подправки от рода на вегетатата или пикантината, защото те самите съдържат сол. А и имайте предвид, че никой себеуважаващ се домашен майстор на тънките мезета не би добавил нещо подобно към своите произведения от месо.

Ето защо е добре да научите някои основни правила за осоляването на каймата и за приготвянето на различни месни деликатеси с употребата на сол. Разгледайте галерията горе и вижте колко точно сол трябва да добавите към суджуците и луканката.

Копривщенска луканка

Обикновена луканка

Най-често се приготвя от свинско, говеждо месо и сланина. След като месото се накълца, то се осолява на око и се оставя така да отлежи. При смилането обаче не се слага повече от 22- 24 г сол на килограм месо;

Копривщенска луканка

Приготвя се от свинско и говеждо месо, като 1 кг месо се осолява с 8- 10 г сол, за да може да се отцеди. След смилането отново се налага осоляване и подправяне с други подправки и в този случай на всеки килограм месо се полагат по 18- 20 г сол.

кебапчета и плескавица

Кайма за кюфтета или кебапчета

Независимо какви други подправки ще сложите на каймата, няма как да приготвите вкусни кюфтета и кебапчета без да използвате сол. Добре е обаче да знаете, че не е необходимо да слагате повече от 18- 20 г сол на 1 кг кайма;

Виж също какви подправки се слагат на кюфтета и как се правят вкуснии сочни кюфтета.

Суджук

Обикновени суджуци

Могат да бъдат приготвени както от свинско, така и от говеждо месо и в зависимост от това дали месото е тлъсто или не, се прибавя и сланина. На всеки килограм месо се полагат не повече от 22-25 г сол;

Научи също как се суши суджук и как се съхраняват суджуци.

Суджук нарязан

Ловджийски суджуци

Този специалитет обикновено се приготвя от свинско, говеждо месо и сланина и на всеки килограм месо се прибавя по 22- 25 г сол, както и подправки като червен и черен пипер, захар, селитра и др;

Ако обичаш месните специалитети, сега е момента да ти препоръчаме да опиташ тези вкусни кюфтета, домашния суджук или тази вкусна домашна луканка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest