Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Съставки в луканките и колбасите, които убиват

Съставки в луканките и колбасите, които убиват

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Колбаси

Легендите как в колбасите, кренвиршите и луканките слагат тоалетна хартия, соя и др. не са от днес. Недоволството от цената им също.

Още по времето на социализма тези продукти са имали съмнително качество. Масово разпространено мнение бе, че хубавите луканки и някои видове колбаси са дефицитна стока, която се появява от време на време. Поради високата им цена на тях е можело да се насладят само хора с връзки.

Но какво се съдържаше в тях още тогава. В кренвиршите например, които се предполагаше, че са телешки, по рецепта се съдържаше сланина. Съществуването на няколко вида кренвирши по БДС, всичките със сланина и свинско, освен телешко, също не е мит. Има видове от тях, в чиито състав влиза до 70% сланина по рецепта.

Телешкият салам от своя страна отново се радваше на богат съдържание на сланина, но малко по-малко. Месото в него е от бракувани крави. Това са тези, които вече не дават мляко или са заклани поради старост.

Луканка

Не мислете, че днес ситуацията е по различна. Дори напротив. Поради дефицит от продукти, наложен от нуждата да се печели на гърба на потребителите, съставките в колбасите и луканките са направо плашещи. По начало те се приготвят от остатъци от другото производство.

Една машина изсмуква неизрязаното месо от кокалите, а един барабан мели получената каша от сланина, изрезки, жили и др. остатъци. По този начин всичко, което бъде сложено вътре, ще се превърне в колбас.

Предимство спрямо миналото е, че производителите са задължени да обозначават състава на продукта на неговата опаковка. Докато днес можем да се осведомим какво точно количества и какви Е-та ще приемем, то в миналото токова нещо е нямало. Без консервант месото става сиво, има лош цвят и прилича на мърша. А със стабилизатори е свежо, розово. В миналото този консервант са били нитратите, доста по-опасни от добавяните днес.

Мезета

Днес все повече фирми влагат и генномодифицирана соя в колбасите. Тези соеви протеини съдържат ГМО със съдържание над 2 %. Те са само част от продуктите, които съдържат модифицирана соя над допустимото количество, забранена в ЕС.

Разбира се, интересните съставки не спират дотук. Десетки соеви протеини, гранулати и брашна, кебапчета, наденици, кюфтета, колбаси, обикновени вафли, кренвирши, луканкови пръчици, корнфлейкс, царевичен хляб, течен лецитин и много други са в списъка.

Съвсем наскоро излезе и нова плашеща информация - луканка и суджуци, свободно предлагани на българския пазар, са гарнирани с иноземни бръмбари. Те имитирали месото по червенина и вид. У нас те се внасяли в готов за подправяне вид.

Но въпреки успешното оцветяване и изглед на родните колбаси, този дестилат бил изключително вреден за здравето ни. А в комбинация с останалите съставки ситуацията става просто немислима.

Изсушените бръмбари – най-новата мода в производството на колбаси, луканки и суджуци предизвиквали редица заболявания, включително и рак - както на щитовидната жлеза, така и на бъбреците. Влияят отрицателно на плода на бременните, можели да предизвикат аборт или редица малформации по-късно на новороденото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
52
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
mitko
mitko
По времето на социализма имаше БДС.За непосветените,а и за авторката на горното писание това не означава "рецепта" , а Български държавен стандарт,който имаше силата на закон.Нарушаването му водеше до наказателна отговорност по чл.227 от НК. БДС имаше за всички производства-промишени,хранителни и какви ли не още.В изработването на всеки един стандарт,унапример при производството на салам " телешики" ,или салам " хамбурски " вземаха участие широк кръг от специалисти-лекари,технолози ,учени.Стандарта не беше рецепта от една-две стрници,а цяла книжка за всеки отделен продукт.Сега това е само спомен.ЕС не се интересува от стандарти за качество , а единственоп и само от наличието на вредни съставки в хранителните продукти например,които са опасни за здравето.Чиновниците от ЕС Пправят разлика межсу качество и вредност и скмятат,че следва да се контролира само в редността,а качеството се предоставя на самия пазар .
07.04.2014 19:02
6
Ваня
Ваня
Ето, това е то да ядем ГМО. Единственото спасение е сами да отглеждаме животните и сами да си правим луканката. Така поне ще знаем с какво е хранено животното и какво ядем ние. Но това е невъзможно днес поради много причини.... Явно ще трябва да станем вегетарианци макар,че и там е пълно с нитрати!
БЛАГОДАРЯ ЗА СТАТИЯТА! Изключително полезна и същевременно - СТРЯСКАЩА!
04.12.2013 15:04
4
2
Покажи всички подкоментари