Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колбасите намаляват мъжката плодовитост

Колбасите намаляват мъжката плодовитост

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Колбаси

Специалистите от Харвардския университет установиха, че консумацията на колбаси дори в малки количества може да промени качеството на сперматозоидите и да намали шансовете на един мъж да стане баща.

Изследванията са показали, че ежедневната консумация на продукти като кренвирши, наденици, салами, бекон и други колбаси оказва отрицателно въздействие върху мъжката плодовитост.

Плодовитост

Това откритие потвърждава тезата, че нездарвословният начин на живот пречи на двойките да имат наследници.

Експертите съветват бъдещите родители да обърнат голямо внимание на храната, която консумират.

Специалистите препоръчват в ежедневното меню да се включват повече плодове и зеленчуци, както и да се спрат цигарите и да се намали значително количеството на употребявания алкохол.

Според медици колбасите могат да нанесат вреда на здравето, тъй като съдържат много мазнини, сол, калории, азотни екстрактивни вещества и подправки.

Лекарите казват, че с колбаси могат да се хранят само напълно здрави хора, които са много активни.

Заради голямото количество калории саламите не са подходящи за хора, склонни към напълняване и хора, които водят заседнал начин на живот.

Видове колбаси

Азотистите екстрактивни вещества, които се съдържат в колбасите, възбуждат нервната система и затова много заболявания протичат в по-тежка форма.

Това важи за болести на сърдечно-съдовата и нервната система, стомашно-чревния тракт и бъбреците.

Заради високото съдържание на сол саламите не са подходяща храна за хора със сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, за бременни жени и за хора, които страдат от отоци с неопределена диагноза.

В колбасарските изделия се влага и костно брашно, което съдържа много калций.

Никой контролен орган в България не следи какво количество костно брашно влагат производителите на колбаси на българския пазар.

Пушените колбаси и наденици се обработват с дим, който е наситен с канцерогенни вещества.

Според специалистите трайните месни колбаси състаряват хората. Те са една от причините за появата на бръчки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest