Колбасите, които се продават на пазара, съдържат не само месо, освен в случаите, когато са направени по българския държавен стандарт. Това обаче не се отнася за вносните колбаси.
Когато купувате колбаси, добре прегледайте етикета - колкото по-малко хранителни добавки с буквата Е отпред се съдържат в колбасите, толкова е по-голям шансът да са наистина полезни за здравето ви.
Освен месо в колбасите има много други съставки, някои от които изобщо не са полезни за организма, а други са направо вредни.
В колбасите има различни видове оцветители, подобрители на вкуса и дори нитрити. Натриевият нитрит се използва за подобрение на цвета на колбасите, за да станат доста по-апетитни на вид и да се запазят свежи по-дълго време.
За сравнение можете да погледнете цвета на домашно направената наденица или луканка и да я сравните с този на купешките салами. В това отношение домашните бият купешките по вкус и по полезни вещества, но не и по търговски вид. Натриевият нитрит спомага и за по-дългия срок на съхранение на колбасите и саламите.
За усилване на вкусовите качества на саламите и колбасите се използват специални вещества – това са натриев глутамат и натриев инозинат. За увеличаване на теглото в някои от колбасите се добавя вода и желиращи агенти.
Не всички добавки, които се отбелязват върху етикета с буквата Е и следващи я цифри, са безопасни за здравето. Някои от тях водят до алергии и могат да отключат редица опасни заболявания.
Месото, което се използва за направата на колбаси и салами, съдържа редица полезни вещества и витамини, но голяма част от тях се унищожават по време на обработката на месото.
В много от колбасите има добавени соеви протеини, които се добавят, за да се използва по-малко месо при създаването на месен продукт. В някои салами има нишесте и дори брашно, а също така животински продукти като кожа, които са минали през фина преработка.
В саламите и колбасите се съдържа и голямо количество сол. Във варените колбаси – много от тях са меки салами – има голямо съдържание на вода, затова срокът им на годност не е много голям.
Коментари