Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво има в колбасите?

Какво има в колбасите?

Нина НордНина Норд
Джедай
825
Какво има в колбасите?

Колбасите, които се продават на пазара, съдържат не само месо, освен в случаите, когато са направени по българския държавен стандарт. Това обаче не се отнася за вносните колбаси.

Когато купувате колбаси, добре прегледайте етикета - колкото по-малко хранителни добавки с буквата Е отпред се съдържат в колбасите, толкова е по-голям шансът да са наистина полезни за здравето ви.

Освен месо в колбасите има много други съставки, някои от които изобщо не са полезни за организма, а други са направо вредни.

В колбасите има различни видове оцветители, подобрители на вкуса и дори нитрити. Натриевият нитрит се използва за подобрение на цвета на колбасите, за да станат доста по-апетитни на вид и да се запазят свежи по-дълго време.

За сравнение можете да погледнете цвета на домашно направената наденица или луканка и да я сравните с този на купешките салами. В това отношение домашните бият купешките по вкус и по полезни вещества, но не и по търговски вид. Натриевият нитрит спомага и за по-дългия срок на съхранение на колбасите и саламите.

За усилване на вкусовите качества на саламите и колбасите се използват специални вещества – това са натриев глутамат и натриев инозинат. За увеличаване на теглото в някои от колбасите се добавя вода и желиращи агенти.

Какво има в колбасите?

Не всички добавки, които се отбелязват върху етикета с буквата Е и следващи я цифри, са безопасни за здравето. Някои от тях водят до алергии и могат да отключат редица опасни заболявания.

Месото, което се използва за направата на колбаси и салами, съдържа редица полезни вещества и витамини, но голяма част от тях се унищожават по време на обработката на месото.

В много от колбасите има добавени соеви протеини, които се добавят, за да се използва по-малко месо при създаването на месен продукт. В някои салами има нишесте и дори брашно, а също така животински продукти като кожа, които са минали през фина преработка.

В саламите и колбасите се съдържа и голямо количество сол. Във варените колбаси – много от тях са меки салами – има голямо съдържание на вода, затова срокът им на годност не е много голям.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Потребител
Потребител
Този, който е писал това, май не е в час. Отдавна няма БДС. Всеки производител работи със свой стандарт. И като човек от бранша, повече вярвам на чуждите производители. Иначе, в интерес на истината, колбаси не ям.
15.04.2013 18:19
4
1
хйгфтйт
хйгфтйт
от повече от две години не съм близвал безалкохолно заради аспартама,вече е много трудно да се намери такова без аспартам,от доста време изключвам и колбасите.Чудя се как тия производители не разбират ,че така само губят клиентите си.
02.02.2013 10:16
quazimodo
quazimodo
Всичко е МЕНТЕ!!! Защо колбасите да не са МЕНТЕ??? Всичко е против хората!!! Дори и самите хора!!! Защо салавът да е за човекът???
10.08.2012 20:11
Валентин
Валентин
Това ,което е изписано е вярно,не бих си купил колбас от магазин.
05.08.2012 21:45
1