Наденичките, бекон и кренвиршите са смъртоносни. Според мащабно проучване на учените от Оксфордския университет, ежедневната консумация на колбаси над 50 гр. дневно е главната причина за смърт в един от 30 случая. Според британските специалисти дори една наденичка или три резена бекон дневно могат да застрашат здравето и живота ви.
Колбасите, които са чест гост на трапезата ни, се произвеждат предимно от остатъци при преработката на месни продукти, сланина, механично обезкостено месо, вода или сух лед за хранителни цели, комбинирани препарати на фосфатна основа и растителни протеини.
Производителите често влагат и стабилизатори, консерванти, оцветители и ароматизатори (т.е. всички онези Е-та, които дискретно се отбелязват с малки букви на етикета).
С цел намаляване на себестойността на производството, някои от произоводителите на колбаси заменят и част от месото със заместители на месо – напр. соеви гранули. Колбасите, произведени по тази технология имат по-ниска хранителна стойност. В състава им допълнително може да се срещнат и нитратни смеси, които се добавят като консервант и с цел да се запази свежия вид на колбасите.
Повече от половин милион мъже и жени в цяла Европа са взели участие в дългосрочно проучване, чиято цел и била да се види отражението на консумацията на колбаси върху здравето на хората. В продължение на повече от тринадесет години са били следени хранителните им навици и здравословното им състояние.
Според авторите на изследването: “Мъжете и жените, които предпочитат да похапват колбаси, са много по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с хората, които ги избягват. Основните причини за смърт при любителите на наденички или шпекови салами са сърдечно-съдови заболявания, както и някои видове рак“.
В хода на провеждането на изследването 26 344 от участниците са починали, т.е. един на седемнадесет човека, взели участие в проучването е починал преди края му. По-задълбочени анализи са показали, че доброволците, които са консумирали колбаси са били почти двойно по-застрашени от ранна смърт, в сравнение с тези, които почти не посягали към подобни субпродукти.
Според кардиолозите, консумацията на повече от 160 гр. колбас, което се равнява на една средно голяма наденица или два кренвирша, повишава с потресаващите 72% шанса да получите инфаркт. Любител на месните продукти са били и с 25% по-застрашени от рак на дебелото черво.
Според д-р Трейси Паркър, диетолог в Британската Кардиологична Фондация :“Със затоплянето на времето и наближаването на пролетта, много хора ще се изкушат да извадят скарите и барбекютата си, но те трябва да си дадат ясна сметка, че консумацията на колбаси може преждевременно да ги вкара в гроба“.
Коментари
Прочетете за проучването на неговата страницата (тъй като машината не позволява да се пише на латиница, ще напиша адреса с БГ букви - хттп://епик.иарк.фр (к се изписва с английското с).
Напълно съм съгласна, че посочените продукти не са полезни, но те не могат да се излъчват като причина за посочената повишена смъртност. Факторите са изключително комплексни за да се дава каквото и да било дефинитивно заключение.
Проучването е изключително интересно, за да бъде ограничено само около колбасите. Има много по-важни неща, които могат да се извлекат от това проучване.
УСПЕХ! Който иска ще намери начин да се храни правилно! И с БИО/или с просто език натурална/ козметика да аси миете най-големия орган - кожата.
Но че са отровни е пълна глупост