Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Колбасите са бавни убийци - доказаха го

Колбасите са бавни убийци - доказаха го

MarianeMariane
Джедай
254955
Колбаси

Наденичките, бекон и кренвиршите са смъртоносни. Според мащабно проучване на учените от Оксфордския университет, ежедневната консумация на колбаси над 50 гр. дневно е главната причина за смърт в един от 30 случая. Според британските специалисти дори една наденичка или три резена бекон дневно могат да застрашат здравето и живота ви.

Колбасите, които са чест гост на трапезата ни, се произвеждат предимно от остатъци при преработката на месни продукти, сланина, механично обезкостено месо, вода или сух лед за хранителни цели, комбинирани препарати на фосфатна основа и растителни протеини.

Наденички

Производителите често влагат и стабилизатори, консерванти, оцветители и ароматизатори (т.е. всички онези Е-та, които дискретно се отбелязват с малки букви на етикета).

С цел намаляване на себестойността на производството, някои от произоводителите на колбаси заменят и част от месото със заместители на месо – напр. соеви гранули. Колбасите, произведени по тази технология имат по-ниска хранителна стойност. В състава им допълнително може да се срещнат и нитратни смеси, които се добавят като консервант и с цел да се запази свежия вид на колбасите.

Повече от половин милион мъже и жени в цяла Европа са взели участие в дългосрочно проучване, чиято цел и била да се види отражението на консумацията на колбаси върху здравето на хората. В продължение на повече от тринадесет години са били следени хранителните им навици и здравословното им състояние.

наденици на скара

Според авторите на изследването: “Мъжете и жените, които предпочитат да похапват колбаси, са много по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с хората, които ги избягват. Основните причини за смърт при любителите на наденички или шпекови салами са сърдечно-съдови заболявания, както и някои видове рак“.

В хода на провеждането на изследването 26 344 от участниците са починали, т.е. един на седемнадесет човека, взели участие в проучването е починал преди края му. По-задълбочени анализи са показали, че доброволците, които са консумирали колбаси са били почти двойно по-застрашени от ранна смърт, в сравнение с тези, които почти не посягали към подобни субпродукти.

Според кардиолозите, консумацията на повече от 160 гр. колбас, което се равнява на една средно голяма наденица или два кренвирша, повишава с потресаващите 72% шанса да получите инфаркт. Любител на месните продукти са били и с 25% по-застрашени от рак на дебелото черво.

Според д-р Трейси Паркър, диетолог в Британската Кардиологична Фондация :“Със затоплянето на времето и наближаването на пролетта, много хора ще се изкушат да извадят скарите и барбекютата си, но те трябва да си дадат ясна сметка, че консумацията на колбаси може преждевременно да ги вкара в гроба“.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
53
48
36
26
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анжела
Анжела
тъй като обичам да отделям внимание на детайлите, може ли да уточним възрастта на изследваните лица? Това е много важно, за да бъде изследването фалшифицируемо и обективно. Ако повечето ИЛ са на възраст над 45г, то със съвременните темпове на живот не е толкова учудваща преждевременната смърт. Освен това за едно добро изследване е необходима случайна извадка от ИЛ.
10.03.2013 16:54
Иванова
Иванова
Защото ядат немски колбаси,а не български.Ако там всеки 17 умира,то тук е всеки втори.Не се позовавам на статистика,а на логика.
09.03.2013 12:39
fti4ka
fti4ka
Интересно ,как немците са още живи и с опънати лица -цъфтящи от здраве.
08.03.2013 15:00