Нали сте чували колко вредни са пуканките? Според едно от последните проучвания на диетолози обаче пуканките и бобът са източник на изключително полезни хранителни вещества.
Пуканките са пълнозърнеста храна, която може да намали риска от сърдечни заболявания и рак. Те съдържат три пъти повече фибри от вкусните слънчогледови семки. Пуканките балансират нивата на кръвната захар и помагат за намаляването на лошия холестерол.
Пуканките съдържат и големи количества от антиоксидантите полифеноли, които защитават клетките от вредното действие на свободните радикали. Последните са тези, които могат да доведат до сърдечно-съдови проблеми и рак.
Полифенолът има 10 пъти по-високо антиоксидантно въздействие от витамините C и E.
"Бяхме изненадани от високото съдържание на полифенол в пуканките. Според мен те наистина са здравословна храна", коментира преди време британският доктор Джо Винсън.
Наистина пуканките са и висококалоричен продукт. Затова съветът на диетолозите е едновременно хем да не се лишавате от тях, хем и да не прекалявате с консумацията им, тъй като ще си навлечете проблеми с килограмите.
Солените пуканки могли да причинят високо кръвно налягане. Затова е по-добре да се консумират обезсолени и домашно приготвени.
Според диетолозите печеният боб също е истинска хранителна електроцентрала, богата на протеини, фибри, желязо и калций.
Препоръчват го също толкова, колкото плодовете и зеленчуците, тъй като предпазва от проблеми със сърцето и рак на простата.
Коментари