Няма нищо по-хубаво от това да отпиете глътка хубаво испанско вино, придружено от някой от многобройните видове испански колбаси. Така, както Швейцария е известна със своите сирена, Испания е прочута с виното, зехтина и превъзходните месни деликатеси. Ето кои са най-популярните от тях:
1. Наденицата Чоризо
Чоризо или чорисо е може би най-известната испанска наденица, приготвена от свинско месо. Към него се добавя специална марината, приготвена от червен пипер, сол, букет от подправки, чесън и бяло вино. Консумира се както самостоятелно, така и като част от испанските предястия и основни ястия.
2. Бизбе
Този вид месен специалитет, характерен особено за каталунската кухня, има светъл цвят. Приготвя се от свински субпродукти и се подправя с индийско орехче, сол и бял пипер.
3. Ломо ембучадо
Този вид наденица се е превърнала в емблематична за цяла Южна Испания, като за неин бащин дом се счита Уелва. Прави се от свинско филе, което се накисва в подправки и се изсушава за поне 3 месеца.
4. Чистора
Чистора представлява дълга наденица, която има тънка форма и наподобява карначе. Прави се от смес от свинско и телешко месо, подправено с букет от подправки. Може да се сервира самостоятелно като тапас или да се изпържи с яйца.
5. Морсиля
Това е вид кървавица, приготвена от варена кръв, ориз, хляб, лук и ароматни подправки. Консумира се най-вече в Астурия, откъдето произхожда.
6. Салчичон
Това е свинска наденица със сланина и подправки, която се сервира или като тапас или се използва за приготвянето на сандвичи.
7. Бутифара бланка и Бутифара негра
Представляват съответно бяла и черна наденица, които са характерни за Каталуния. Без тях няма как да се приготви каталунската яхния Ескудел.
8. Чорисо де Теруел
Както подсказва името, този колбас е характерен за Теруел. Представлява вид наденица от свинско месо, бекон, сол и множество подправки.
9. Собрасада
Състои се от свинско месо, смесено със сол, червен пипер и черен пипер. Използва се предимно за сандвичи.
10. Фует
Каталонски месен деликатес, който има формата на камшик, откъдето произхожда и името му.
Коментари