Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Зехтинът в испанската кухня

Зехтинът в испанската кухня

Зехтин екстра върджин

Прочутият средиземноморски хранителен режим, който е признат за един от най-здравословните в света и който е характерен за Испания, не би бил възможен без използването на зехтин. Неслучайно Испания е най-големият производител на зехтин в света и няма как да пробвате вкусно испанско ястие, ако не използвате зехтин. Ето какво е важно да знаете в тази връзка:

1. За основните продукти, без които средиземноморския хранителен режим не би бил възможен, се сочат именно зехтинът, виното и хлябът. Те са били ценени от най-дълбока древност и популярността им не стихва и днес;

2. Испанците готвят единствено със зехтин, като само в редки случаи се използва олио от семена. За готвене с масло или маргарин надали ще чуете. За заместител на зехтина испанците използват царевичното, слънчогледовото и олиото от гроздови семки;

3. Испания е страната, в която има засадени най-много маслинови дръвчета. Не само в Европа, а в целия свят;

4. За овкусяване на салати испанците използват единствено зехтин екстра върджин, докато за пържене, паниране, задушаване и въобще за всичко, което се приготвя чрез топлинна обработка, се използва Върджин;

тапас

5. Смята се, че испанците страдат по-малко от проблеми, свързани с повишаване нивото на холестерол, именно защото консумират много зехтин. Доказано е, че зехтинът регулира нивото на холестерола, като повишава добрия и намалява лошия;

6. Ценните качества на зехтина се крият във факта, че той не търпи топлинна обработка по време на производствения процес и се явява единственото растително масло, което може да се консумира сурово.

7. Зехтинът може да се загрява до 290 градуса по Целзий, без да изгаря. Освен това може да бъде използван 5- 6 пъти. Задължитлено е обаче след всяко пържене да го прецеждате.

8. Испанците пържат в специален тиган, снабден с кошница, което позволява на зехтина да се запази чист;

9. Когато готвите със зехтин, е добре продуктите, които ще пържите, да са подсушени, защото водата възпрепятства пърженето;

10. В някои случаи за готвене се използва и чист зехтин, който е рафиниран.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest