Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е фуфу и как да го приготвите

Какво е фуфу и как да го приготвите

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45633
Какво е фуфу и как да го приготвите

Въпреки че фуфу придоби популярност едва наскоро, дъвчащата западноафриканска гарнитура, която често се сервира със супа, съществува от 16-ти век. Смята се, че фуфу произхожда от Гана и се предлага в много вариации, вкусове и текстури, които варират през голямо разнообразие от регионални вкусове. Фуфу не се яде само в региона на Западна Африка, но и се разпростира в страни като Хаити и Ямайка.

Интересното за фуфу е, че това е почти религиозна храна, особено сред хората от Ашанти в Гана. Един ден никога не е пълен, ако мъж от Гана не е утолил апетита си с това културно и символично ястие. Жените също не са пренебрегнати, когато става въпрос за „религиозното значение“ на яденето на фуфу. Те се научават как да го приготвят от малки и му се наслаждават еднакво, както и техните мъже.

Фуфу обикновено се приготвя чрез разбиване на нишестени храни като маниока, ямс или плантан (вид банани) с гореща вода. Като се има предвид, че има различни начини да пресъздадете това ястие, първо, ще трябва да разберете какъв вкус искате. За по-лека алтернатива фуфу от плантан може да е най-добрият ви избор. Необходими са ви само два неузрели зелени банани плантан и две чаши вода, за да ви помогнат да направите своя собствена версия на прясно фуфу.

Оттук нататък има само няколко прости стъпки, които отнемат по-малко от 30 минути. Първо, ще трябва да нарежете плантаните на малки парченца. След като приключите с нарязването, прехвърлете парчетата в блендер, добавете двете чаши вода и разбийте до гладка консистенция. След това внимателно пуснете смлените плантани в тенджера на среден огън и разбъркайте с дървена лъжица. Когато сместа започне да става по-гъста, уверете се, че разбивате всички забележими бучки. След като минат 15 минути, покрийте с капак и оставете да се задушава за 2 минути.

След това прехвърлете сместа в мокра стъклена купа и охладете за поне три минути. И познайте, почти сте готови! Извадете фуфу от купата и го поставете в чиния, за да сервирате със вкусна супа.

Тази рецепта за фуфу с плантан е не само лесна, но и с високо съдържание на калий, фибри, витамин А и витамин С. Снабден със здравословни ползи и уникална текстура, фуфу трябва да бъде следващият ви опит за обяд или вечеря през седмицата.

Фуфу от зелени банани
Снимка: food-hacks.wonderhowto.com

Фуфу може да се приготвя и от ферментирала маниока, смляна и приготвена по същия начин на тесто. Това е популярна добавка към пилешко или месна яхния.

Колкото и да се смята, че Гана е домът на фуфу, то датира от 16-ти век. Португалски търговци от Бразилия въвеждат фуфу в Африка и когато пристигнало в Гана, предците го нарекли „фуфуо“. Смесили ферментиралата маниока с плантан и го начукали, за да се получи лепкава смес. Оттогава те предавали този урок от поколение на поколение.

В идеалния случай фуфу свободно се превежда като пюре. След това храната се превърна в основно ястие в Гана, преди да се разпространи в други страни от Западна Африка и Централна Африка. Можете да го намерите дори и в карибските страни.

Освен че е вкусно това ястие е и полезно. Първо, има ниски нива на холестерол и е богат на калий и фибри. Устойчивото нишесте в него подпомага храносмилането, като осигурява полезни бактерии в червата и също така намалява възпаленията.

Вижте още специалитети от африканската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest