Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво можете да приготвите с хвойна?

Какво можете да приготвите с хвойна?

хвойна

Хвойната, която може да се срещне като диворастящ храст или дърво в почти всички части на България, всъщност е билка, която има многостранно лечебно действие. Билкарите използват плодчетата на това растение, които се берат когато са узрели, изсушават се и се опаковат в хартиени торби.

Хвойната действа добре на храносмилателната система, има отхрачващо и пикочогонно действие и се използва при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при трудно уриниране, при киселини и болки в стомаха и др. Ето защо е добре да се научите какво можете да приготвяте от хвойна освен стандартната лечебна запарка от хвойновите плодчета. Тук Ви предлагаме 3 по-интересни идеи:

Оцет от хвойна

Необходими продукти: 1 л ябълков оцет, 230 г плод от хвойна, няколко зрънца карамфил.

Начин на приготвяне: Изсипете добре измитите и отцедени плодове от хвойна в достатъчно голямо стъклено шише и добавете към тях оцета и карамфилчетата. Затворете бутилката добре и я оставете 2 седмици на хладно. Когато измине това време, ще можете да използвате хвойновия оцет за подправяне на свинско месо, месо от дивеч, риба, морски деликатеси и др.

плодчета хвойна

Червена салата с хвойна

Необходими продукти: 1 кг червено цвекло, 12 зърна хвойна, зехтин, сол и балсамов оцет на вкус, няколко стръка копър.

Начин на приготвяне: Цвеклото се измива и се сварява. Малко преди да е омекнало съвсем, добавете към него и хвойновите зърна. Когато е готово, го извадете, нарежете на кубчета и заедно с хвойновите зърна го изсипете в купа. Добавете към салатата ситно нарязания копър и я подправете със сол, балсамов оцет и зехтин на вкус. По желание можете да я поръсите с пармезан.

Сладка хвойнова водка

Необходими продукти: 1 л водка, 35 г плодове от хвойна, 150 г мед, 70 мл вода, 5 г канела.

Начин на приготвяне: Измитите и отцедени плодове се изсипват в бутилката с водка заедно с канелата. Шишето се затваря добре и се оставя да престои 5 дни на слънце. След това се прецежда и към бистрата хвойновка се добавя сиропът от разбития във водата мед. След като сте смесили всички съставки, разбъркайте добре и пресипете в бутилки (най-вероятно 2), които са предварително измити и подсушени. Затворете ги и вече можете да се наслаждавате на Вашата домашно приготвена сладка хвойнова водка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest