Както всички знаем, няма нищо по-хубаво отдомашно приготвената храна. В днешно врене, за жалост, не ни остава много време, което да прекараме в кухнята, но е по-добре някои храни да си ги приготвим вкъщи, отколкото да ги купим от магазина.
Всички знаем, че в храните, които се продават по магазините, се съдържат изключително много консерванти, които подобряват техния вкус и удължават срока им на годност. Затова е по-добре да си ги приготвим в домашни условия.
А ето и кои са купешки храни, които можете да приготвите лесно сами. Не е толкова трудно да си приготвим домашна храна.
Кои са храните, които е по-добре да си направим вкъщи
1. Консервирани зеленчуци
Първата група храни, на която ще се спрем, това са консервираните зеленчуци. Ние българите се славим с това, че сами си приготвяме зимнината и сме много добри в направата на домашни консервирани зеленчуци. Можете сами да си консервирате зеленчуци като червен лук, който е свежо допълнение към всяко ястие. Можете също да консервирате и моркови, карфиол, краставички и по този начин да имате не само домашно приготвени зеленчуци, но и вкусни и без консерванти. Единственото, което ви трябва е добра рецепта и свежи зеленчуци;
2. Дресинги за салати
Следващата група купешки храни са дресингите за салати. Със сигурност ще намерите зехтин с много добавки към него като чесън, розмарин и др. Дали ви е минавало през ума, че няма как да си приготвите зехтин с добавки у дома? Е, ако е така, не се притеснявайте. Ако сте от хората, които обичат да подправят салатите си с леко лют дресинг, ето как можете вкъщи да си направите такъв - трябва само да смесите една чаена чаша зехтин с една супена лъжица лют червен пипер на люспи. Тази смес се слага в тенджера или касерола и леко се загрява на котлона. След като се загрее леко, дърпате от котлона и оставяте да престои така два часа или докато зехтинът изстине напълно. След това зехтинът трябва да бъде прецеден и да бъде поставен в тъмна бутилка, която да се съхранява на хладно и тъмно място. По същият начин можете да си направите и зехтин с чесън, розмарин, босилек, джинджифил и др.;
3. Гуакамоле
Друго, което е по-добре да си направите в домашни условия, вместо да купите, това е гуакамолето- Гуакамолето, което е купено в магазина в много от случаите няма почти никакъв вкус. За това е по-добре да си го приготвите вкъщи. Ще ви е необходимо хубаво и добре узряло авокадо, което трябва да обелите и да намачкате със сока на пеясно изцеден лимон. След това можете да добавите домати, нарязани на кубчета, без семките, лук и чушка с цвят по избор, а също така и една важна съставка- кориандър;
4. Гхи
Ако не знаете какво представлява Гхи, това е масло, което е избистрено и най-често се прави от краве масло. То е характерно най-вече за индийската кухня. Това масло е много подходящо за хора, които имат непоносимост към млечни храни. За да си го приготвите вкъщи, трябва да загреете маслото, но не много и след това да го сложите в студен съд. Махат се твърдите млечни частици, които се показват на повърхността и така се получава чистото масло Гхи;
5. Готови салати
Салатите също спадат към храните, които е по-добре да си приготвим у дома. Салатите, купени от магазина, съдържат много консерванти и емулгатори, които не са особено полезни. Другото важно нещо е, че салатите, които се предлагат в магазина, стоят с часове на витрините, а по този начин тяхното качество неминуемо се променя. За това е най-добре да се сдобиете със свежи продукти и да си направите сами една вкусна салата. Скоро идват празници, а когато има поводи, няма нищо по-хубаво от домашна руска салата, а още по-добре е и да е направена с домашна млечна майонеза;
6. Бульони
Няма нищо по-вкусно от топла домашноприготвена супа, най-вече през студените зимни месеци. Независимо обаче каква супа ще приготвите, със сигурност за нея ще ви е нужен и хубав бульон. Да, може и да си купите различни видове бульони на кубчета, които се продават по магазините, но ако си направите сами бульона за вашата супа, тя ще е още по-вкусна. За да си направите домашен бульон, ще ви трябват не повече от 20 минути.
7. Майонеза
Със сигурност сте наясно, че майонезата, която е купена от магазина, е пълна с много консерванти. Домашната майонеза не отнема много време и ви трябват само три съставки- яйца, олио и лимонов сок. Така ще се радвате не само на прекрасен домашен вкус, но и на майонеза, в която няма консерванти.
Вижте още вкусни предложения за домашни кифлички и домашни банички, с които може да осигурите по-питаелна закуска за себе си и семейството си.
Коментари