Приготвянето на пречистено масло не е трудно, но изисква време. За да получите чиста мазнина, трябва да разтопите краве масло и да го готвите на слаб огън, докато водата от него се изпари, а твърдите белтъчни частици се отделят, утаявайки се по дъното или изплувайки на повърхността.
Когато ги отстраните, ще получите чиста мазнина (Гхи) с цвят на кехлибар.
Разтопете краве масло (от 1 до 5 кг, за предпочитане обезсолено) в дълбока тенджера на умерен огън и изчакайте да заври. Когато на повърхността се образува пяна, намалете огъня до минимум, така че маслото да къкри съвсем леко и оставете тенджерата непокрита. От време на време отстранявайте пяната, която се събира на повърхността.
Внимавайте да не изгорите маслото. Ако го готвите на по-силен огън или твърде дълго, то ще потъмнее и ще има остра неприятна миризма.
Гхито е готово, когато стане ярко златисто и напълно прозрачно, така че да се вижда дъното на тенджерата. При 1 кг масло това става за около час. Полученото количество е 1/10 по-малко от първоначалното количество.
Готовото Гхи се пресипва в буркан или глинен съд и се оставя да изстине непокрито и на стайна температура. От него са отстранени всички белтъчни частици. Затова може да трае с години, ако е правилно приготвено и ако се съхранява в добре затворен съд на сухо и проветриво място.
Съвети при готвене с Гхи:
1. Съдът, в който слагате Гхи, за да пържите, трябва да е идеално сух. Ако се пръсне вода в горещото Гхи, то силно започва да пръска;
2. Когато пържите влажни зеленчуци, Гхито може да се разпени, затова оставете достатъчно свободно място до ръба на тенджерата;
3. Ако Гхито е прекалено горещо, продуктите, които пържите, ще изгорят от външната страна, а отвътре ще останат сурови. Ако не е достатъчно горещо, те ще се напоят с мазнина. Слагайте ги на един слой, така че да покрият повърхността на съда, в който пържите, но и да могат да се движат свободно. Ако сложите прекалено много продукти наведнъж, температурата на Гхито ще се намали.
Коментари